NFF

Hvem er «Arne Slot», biografi, filosofi og taktikk?

Hvem er «Arne Slot», biografi, filosofi og taktikk?

Sammensatt bilde av: Slot celebrates winning the Eredivisie title with Feyenoord in May 2023 Rico Brouwer/Soccrates/Getty+ ukjent

Nyheter

29.05.2024

Reidar Schjei
UEFA A-lisens
Diplomtrener NIF/Olympiatoppen

Å ta over stafettpinnen etter Jürgen Klopp er en kjempeutfordring, etter hans fantastiske jobb gjennom åtte og et halvt år i Liverpool.  Han har fått legendestatus. Liverpools millioner av «aktive» supportere, verden rundt retter nå sine øyne, mot Liverpool sin nye trener Arend Martijn Slot, forkortes til «Arne» Slot.

Oppdatering 4.juni 2024.
Arne Slot er på plass som Liverpool-manager, og det virker som planleggingen av en ny tropp er i gang. Det som derimot kan bekymre Liverpool-fansen litt er at førstekeeper Alisson Becker kobles til klubbe i Saudi Arabia. Teamtalk melder at flere klubber har pekt seg ut brasilianeren som et mulig mål. Det skal derimot være høyst usikkert om 31-åringen ønsker det nå, og om Liverpool i det hele tatt er villig til å selge.

LINK: følg nyheter i nettavisen .no fra Premier-League

Å ta over etter Jürgen Klopp, er vel det vi i Norge ofte omtaler «som å hoppe etter Wirkola». Må innrømme at Klopp har fått mye fokus av (skribenten) gjennom denne epoken. Han har satt store avtrykk etter seg, ikke bare som trener, men som en god rollemodell og et utmerket «menneske i trenerrollen»
Relaterte artikler til slutt, samt video med svar på overskriften!

Hvem er så Liverpool sin nye trener?

Det kom som en stor overraskelse i fotballverden at nederlenderen Arend Martijn «Arne» Slot 45 år tar over etter Jürgen Klopp fra sesongen 2024/2025.

Det er vel svært sjeldent at toppklubber som Liverpool FC ansetter managere som kun har 5 års karriere i internasjonale ligaer. Det er nå 5 år siden at «Arne» Slot gikk inn i sin første manager rolle i AZ Alkmaar 2019-2020 og Feyenoord 2020-2024.
Før det hadde «Arne» Slot vært ungdoms trener siden 2013-2017 i lavere ligaer i Nederland.
NB: vi har vel en lignende  sak med ansettelsen av 33 år gamle Alfred Johansson i Rosenborg, hvor det er første gangen han er trener for et Topplag i Eliteserien.

Kan «Arne Slot» være rett mann for Liverpool?

«Arne» Slot startet i AZ Alkmaar som assistenttrener for John van den Brom sommeren 2017. Slot overtok som manager i 2019. Da Eredivisie-sesongen ble avbrutt på grunn av Covid i april 2020, hadde Slot tatt AZ Alkmaar til nummer to i ligaen
– bak Ajax, på målforskjell. Erik ten Hag var da manager i Ajax (2017-2022).

Etter Covid ble Slot hentet til Feyenoord sommeren 2021 for å etterfølge høyt respekterte manager Dick Advocaat.
I sin første sesong 2021/2022 ble Feyenoord nr 3, bak Ajax og PSV. Han ledet klubben til finalen i UEFA Europa Conference League hvor de tapte knepent for Mourinho og Roma.

Overraskelsen var stor var da han i mai 2022/2023 førte Feyenoord til deres første Eredivisie-tittel på seks år, foran PSV.
Feyenoord møtte igjen Mourinho og Roma i kvartfinalen i Europa League, nok en gang ble det tap mot Roma.

På grunn av sine bragder på så kort tid ble Arne» Slot lagt merke til og ettertraktet som manager.

Hva kjennetegner «Arne Slot» sin filosofi?

For mange som kanskje forventer at Klopps «heavy metal-fotball» fortsetter, venter en overraskelse. Slot har naturligvis en annen filosofi og vil sannsynligvis velge et varierende oppsett fra Klopps ikoniske 4-3-3 til 4-3-3-1 som ga han suksess i Az Alkmaar og Feyenoord.

Ifølge journalist Martijn Krabbendam til essentiallysports.com
Går «Arne» Slot ” i fotsporene til Guardiola.  Slots filosofi er basert på hensynsløs kontroll og dominans av spillet.
I besittelse foretrekker nederlenderen en fleksibel 4-2-3-1-formasjon. Et vanlig aspekt ved Slots lag er at han liker å bygge seg opp med to dyptliggende midtbanespillere, dobbel pivot, mens kantspillerne er ansvarlige for å skape sjanser. Heldigvis er Liverpool godt fylt i disse områdene, og det ser ut til at Alexis MacAllister og Endo vil fylle dette på en god måte.

Selv har Slot uttalt følgende:

«Jeg vil ha så mange gode fotballspillere som mulig i laget, og jeg vil få dem til å jobbe så hardt som mulig. Jeg tror at når vi jobber for å perfeksjonere vanene våre hver dag, har vi større sjanse til å unngå uvaner.» og laget skal være  er en fryd å se på»

«Vi skal være et angreps innstilt lag som liker å ha mye ball, og vi spiller med mye intensitet»
Thore Haugstad, skribent i NRK bekrefter Slot sin filosofi med følgende:

Slot presser høyt, er aggressiv og har en ambisiøs spillestil. Likevel har jeg ikke sett noen vanvittige særtrekk som gjør at han skiller seg ut, sier Thore Haugstad, skribent i NRK.

Slot er en typisk moderne trener. Nesten alle trenere i tidlig 40 årene har hentet inspirasjon fra Pep Guardiola og presser høyt. De har ballen mye og er taktisk fleksible.

Slot er «visjonær» og spillerne hans må løpe mye. Det blir ikke noe hvileskjær etter Jürgen Klopps «heavy metal-fotball»

Klopp skal ha uttalt følgende om Slot:

  • Det jeg hører om han er at han er en flink trener og fin fyr, så jeg strålende fornøyd. Det er ikke opp til meg å dømme han, men det høres veldig bra ut.
  • Det hjelper definitivt at vi fikk den beste avslutningen, for da er det muligheter for forbedring, for å si det sånn, sa Klopp.

Haugstad er enig:

Hadde jeg vært Slot, hadde jeg vært glad for at Liverpool ikke vant alt i år. Det ville gjort ting vanskeligere for ham når han overtar.

Selv om Liverpool har vært blant England- og verdens beste lag de siste årene, tror Haugstad det er mulig for Slot å korrigere ting til det bedre.

De kan få en klar forbedring i spillestilen. Jeg synes blant annet Liverpool har vært for offensive denne sesongen, med enormt offensive backer, utaler Haugestad nrk.no/sport.

Vi avrunder med en kommentar fra skysport.com
“Slot har vært en suksessfull trener og gjort Feyenoord til mestere som spiller som gale, sexy fotball. Det er sexy hva denne mannen kommer med på en fotballbane”

Her kommer et svar på overskriften:
Relatert Link: YouTube:The Pitchside PubWho is Arne Slot: Biography, Strategy, and Tactic  ca 8 min.

Relatert Link: YouTube: Why Arne SLOT is the Right Man for Liverpool! Ca 9 min

Relatert art: fotballtreneren.no Menneskelige egenskaper i trenerrollen

Relatert artikkel: fotballakademi.no Managere som «Leder-stjerner»