NFF

Managere som «Leder-stjerner»

Managere som «Leder-stjerner»

Bilde: sammensatt skjermdump

Skrevet av Reidar Schjei
UEFA A-lisens
Diplom trener NIF/Olympiatoppen

«Leder-stjerner» er managere/trenere som er satt til å lede de aller beste landslag, ligaklubber både nasjonalt- og internasjonalt og som oppnår de beste resultater. Da er det deres fotballfilosofi som er med og setter trendene.
Dette gjelder klubber som vinner VM, EM, Champions League, Europa ligaen, UEFA Europa Conference League, nasjons ligaer.

Managere med suksess står for fotballens utvikling.
Det er enkelt å identifisere gode managere, men det krever at en eksepsjonell manager holder seg til en klubb over lengre tid, det viser seg at et fåtall gjør det.  

Her kommer også klubbledelsen inn i bildet, alt for mange er for utålmodige og «sparker trenere» så altfor tidlig. Det er neppe på grunn av trenerens filosofi, men sikkert på grunn av forventede resultater, at det går for sakte med å innfri klubbens visjon/drøm om trofeer.

Revitalisering

Hva er revitalisering?
-Det kan være å gjenopplive, restaurere, omforme, gjenskape, sette ny fart, tilpasset dagens, eller fremtiden utvikling (Store Norske Leksikon)

Da Jürgen Klopp og «PEP» Guardiola kom til henholdsvis Liverpool (2015) og Manchester City (2016) hevdet de at revitaliseringen ville ta 2-3 år for å endre laget til sin filosofi og få på plass spiller logistikk, noe vi vet at begge har lyktes med.
Det finnes selvsagt managere som klarer det på kortere tid.
Et godt eksempel er Antonio Conté som tok Premier League trofeet til Chelsea på første forsøk.
Konklusjonen er at managere må få tid på seg, som er et klart signal til alle klubbeiere som forventer resultater umiddelbart, også her i Norge.

Hvem skal tilpasse seg, manager eller akademiet?

Etter et studiebesøk i Liverpool rett etter Klopp sin tiltredelse, ble det spurte om akademiet nå måtte tilpasse seg Klopp, eller motsatt?
Svaret var at gjennomsnittstiden på sparking av trenere i Premier League er på 1år og 241 dager. Derfor må akademiet ha egen stø kurs på sin spiller utvikling svei som ikke kan endres etter hvert trenerskifte.

Men det skal legges til at Klopp knyttet, og har sterke bånd til akademiet.
Han lærte seg navnene på spillere, og var innom og spiste lunch og snakket med dem. Etter besøk i Manchester City med Guardiola var svarene ganske likt som i Liverpool.

Hvordan revitaliserte Klopp, Guardiola og Conte?

Da har jeg funnet frem til 3 gode eksempler hvordan revitaliseringen foregikk for de tre managere, som vi kan se, reflektere og lære av, og ta med inn på trenerutviklingsveien?

Jose Guardiola transformed Manchester City

LINK: Anbefales å se denne yoytube.com ca 12 min 

Klopp Transformed Liverpool FC

LINK: Anbefales å se denne yoytube.com ca 10 min
 

 Conte Transformed Chelsea’

LINK: Anbefales å se denne yoytube.com ca 8 min
 

Utdyping:
LINK: relatert art: Har vi noe å lære av Conte?