NFF

Forskningen tar oss inn i fremtidens fotball

Forskningen tar oss inn i fremtidens fotball

sammensatt bilde Illustration: MI Grafik og select-sport.com

Nyheter

Reidar Schjei
UEFA A-lisens
Diplomtrener/NIF Olympiatoppen

Multikamera, GPS, radiobølge systemer

Alle disse systemer er allerede viktige brikker for utvikling av fremtidens fotball. Målesystemer som fanger opp spillernes og ballens posisjoner på banen gjennom hele kampen. Deres hurtighet, akselerasjoner, ballkontroll, pasninger, scoringer, ballbesittelse, absolutt alt som er bevegelse og blir utført i kampen. Tusenvis av data samles inn i hver eneste kamp, og som kan brukes til taktiske endringer, hvem bør byttes ut pga fysisk utholdenhet, data som er tilgjengelig gjennom hele kampen.

Dette er et felt som har stor oppmerksomhet blant alle de millioner av fotballinteresserte i fotball verden. Mange har allerede apper som gir tilgang til kampens data på sine mobiltelefoner.

Flying start

Alle deltakere nasjoner under VM i 2018 fikk en «flying start» som var en viktig del av fremtidens utvikling av fotballverden. Alle nasjoner som deltok, kom godt i gang for å møte fremtiden og har installert alle disse systemer allerede. Utviklingen fortsetter, og det er antydet store endringer frem til 2030.

Først var det VAR

Forskningen har pågått i over 6 år allerede, og eskalerte i forbindelse med siste VM i 2018. Da ble VAR forsøkt for første gang. VAR er nok en liten del av fremtidens fotball, og er nok kommet for å bli og er unnfanget av  VM nasjonene. Den er allerede installert i alle de største ligaer og stadioner i verden for milliarder av kroner støttet av FIFA. Den er også blitt installert og i bruk i Eliteserien i Norge, men er under en heftig pågående debatt?

Den intelligente fotballen og skoa

Under VM 2018 fikk matchballer installert små sensorer innvendig som 500 ganger i sekundet sendte posisjonsdata til et kunstig intelligens-system. Utvalgte spillere fikk også installert smp transportere i fotballskoa, samt GPS og radiobølge system.
Alt dette har vært under  stadig utvikling.

Danske Select og tyske Kinexon har sammen utviklet den intelligente fotballen Select Brillant Super iBall – en fotball med integrert sporings sensor.
Dataene som den nye Select iBall gjør det mulig å samle inn kan brukes til både kamp- og treningsanalyser. Den intelligente fotballen gjør det mulig å samle sanntidsinformasjon om skudd hastighet, vellykkede pasninger, skudd per kamp osv.
Denne teknologien kan brukes av klubber til å analysere spiller- og lags prestasjoner i kamper og treninger. Det er var den første fotballen med en integrert sensor som ble godkjent av FIFA Quality Pro i 2022.
Det betyr at Select ballen er godkjent for bruk i de aller beste fotballigaene.
NB! Select Brillant Super iBall er matchball i den Norske Eliteserien.

Tilsvarende ball har selvsagt Adidas utviklet med den nye miCoach fotballen.

GPS og radiobølge system

Et tredje system er et radiobølge system -basert på lokalt posisjoneringssystem’ og satellitt systemet, som har vært i drift i flere år.
Pichero GPS er verdens første GPS-spillervest. FIFA har godkjent Pitchero GPS for alle spillnivåer. Deres innovative teknologi tjener alle fra grasrota til akademi, høyskole, universitet, semi-profesjonelle og profesjonelle spillere.

Her blir spillernes posisjoner, hurtighet, intensitet og løps distanse målt 10-18 ganger i sekundet.
Hovedbildet viser flere detaljer om disse systemene om det er lesbart?

Danmark med forskningssenter

Danmark, som var VM lag i 2018 er langt fremme og har for alvor kommet i gang. Dansk Boldspild-Union (DBU) kjøpte tidlig adgang til en stor internasjonal dataleverandør, Chyron Hego, som også leverer kamera- og analysesystemer til Premier League, den tyske bundesligaen og Spanias La Liga ved siden av store UEFA- og FIFA-turneringer.

Det Syddansk Universitet i Odense har etablert et unikt nasjonalt kunnskaps- og fotballsenter, som gjennom forskning og innovasjon skal støtte dansk fotball inn i fremtiden.
Ved Institut for Idræt og Biomekanik, har de for lengst kommet i gang med fotball forskningen.

Hvor står Norge i dette bildet?
I mange år har det vært snakk om å etablere et norsk nasjonal anlegg, som flere andre Nordiske land har. Er usikker på om Norge og Norsk Toppfotball har etablert et tilsvarende utviklings forskningssenter som DBU i Danmark har?

Status så langt

Dette var et lite utvalg over det som allerede er innført og i bruk og som fortsatt er under utvikling for fremtidens fotball. Her er også kunstig intelligens (KI) en viktig del av utviklingen.
Antar at disse systemer er like aktuelle for mange andre idrettsgrener som er under utvikling.

Har tidligere omtalt Kunstig intelligens (KI) i en artikkel på fotballakademi.no
Eksempel: KI i forbindelse med spilleroverganger?
Fotballdommere kan være en saga blott innen 2030?
Taktiske valg, kan trenere bli erstattet av roboter?

Relatert artikkel: fotballakademi.no kunstig intelligens vil endre fotballverden.

Kilder: Link: Ingeniøren Fodbolden flyver på big data (art er flere år gammel)