NFF

Kunstig intelligens vil endre fotballverden

Kunstig intelligens vil endre fotballverden

sammensatt bilde skjermdump fra FIFA

Nyheter
Faglig utvikling

Reidar Schjei
UEFA A-liens
Diplomtrener NIF/Olympiatoppen


Når Norske Eliteserieklubber med supportere kappes om å stemme for eller imot VAR,  går fotballverden inn i fremtiden med «lynets hastighet». Fotballverden går videre, og fotball Norge må også  tilpasse seg utviklingen om vi fortsatt skal delta i Europaligaer, EM, OL og VM i fremtiden.
Jeg fikk presentert VAR for første gang under AEFCA, (Alliance of european Footballcoaches‘ Associations) symposium i  Warszawa i 2019.
Det er 5 år siden, utviklingen har tatt «sjumil-steg» siden da.

Den Norske “VAR “må bli bedre

Det er ingen tvil om at bruken av «den norske VAR», som for første gang ble prøvd i 2023, må «øke farten» på forbedringer og videreutvikling om de skal henge med.
Ved å øke antall kameraer gir det raskere avgjørelser, men det koster «pæng da sjø»
NB! når jeg skriver dette kommer det på TV at antall kamera vil øke til 6  på Eliteseriekamper i 2024.

FIFA og kunstig intelligens (KI) utvikling for fremtiden

FIFA sammen med utvalgte selskaper som Google Deepmind, TacticA, har i lang tid vært på utviklings veien for å bedre VAR gjennom kunstig intelligens. Teknologien har blant annet blitt testet – ifølge FIFA med suksess – først under VM i 2018 , deretter ved de arabiske mesterskapene i 2021, VM i Qatar 2022 og VM for klubblag i 2023.

Den nye “VAR” i VM 2022

I fotball-VM i Qatar, fikk dommerne hjelp av kunstig intelligens (KI) for første gang fra et hav av kameraer og sensorer.
For første gang i et fotball-VM fikk dommerne teknisk hjelp til å dømme offside nærmest i sann tid ved hjelp av blant annet (KI) 12 sporings kameraer som var montert under tribunetakene, i tillegg ble det satt  inn en sensor i ballene som 500 ganger i sekundet sendte posisjonsdata til et kunstig intelligens-system. Samtidig ble det overvåket opptil 29 data punkter for hver enkelt spiller 50 ganger i sekundet. Data punktene omfattet alle kroppsdeler som kunne være avgjørende i en offside-situasjon. Det er vist blitt innsatt sensorer i skoene også.
Det intelligente kontrollsystemet overvåket fortløpende alle ball- og spiller data og sendte varsel hvis det var mistanke om offside. Video dommeren i VAR-kontrollrommet var den første som fikk advarselen. På noen få sekunder skulle video dommeren kunne se situasjonen før dommeren på banen fikk melding i løpet sekunder om det skulle blåses av for offside-situasjon. (kritikken i Norge går på at det tar for lang tid)
NB! Her kommer vårt kjente prinsipp spesifisitets prinsippet inn:
«det du skal bli god på må du øve mye på»

Tilskuerne fulgte VAR på storskjerm

Tilskuerne fikk se 3D-animasjoner av ballens, og spillernes sporings data på storskjermene, så alle kunne se hvordan spilleren sto i offside-posisjon i det avgjørende øyeblikket.
Alt dette var under prøving i VM og har nok blitt grundig analysert, og utviklet videre.

«De beste spillerne» spekket med sensorer

En annen teknologi var også under prøving i VM.
Noen av de beste spillerne i treningsleirene fikk montert sensorer som blant annet målte puls, løpe avstand og hastigheter med sprint under trening.
Sensorene fulgte også spillerne på banen i VM-kampene slik at en fysisk trener via sin iPad på benken kunne følge spillernes fysiske formkurve gjennom kampene.
Dataene kunne blant annet brukes til å planlegge utskiftninger av slitne spillere.
All erfaring som ble gjort i VM Qatar er nå utviklet videre og forspranget øker. Nok et bilde på at det skjer utvikling i fotballverden, når vil dette komme til Norge mon tro?

Kunstig intelligens i spilleroverganger

FIFA har åpner for at kunstig intelligens KI for å måle verdien på fotballspillere når det skal forhandles om overganger. Grunnen til dette ligger i tematikken rundt penge hysteriet i fotballen.
De siste årene har pengegaloppen tiltatt i styrke, og den ene milliard overgangen etter den andre har reist en rekke spørsmål om bærekraften i fotballen.
Kilde: Illustrert vitenskap 

Fotballdommere kan bli «utryddet» av kunstig intelligens

KI er allerede fremtredende innenfor fotball dømming, og bruken forventes å øke kraftig i framtiden, sier Aldo Comi i Fotballanalyseleverandøren og ekspert på området i TacticA.

– Kunstig intelligens vil bli mer og mer effektiv i løpet av de neste årene, og antallet kameraer på banen vil bare øke.
– Vi kan kanskje komme til et punkt hvor vi ikke trenger en dommer i det hele tatt, og Aldolegger til at assistent dommere forsvinner først, og han tror at dommere er borte innen 20-30 år.
Les mer om dette i dagsavisen.no

Taktiske valg, kan trenere bli erstattet med roboter

Ifølge en studie utført av Google Deepmind så gjør kunstig intelligens stadige framskritt innen taktiske disposisjoner i fotball. Studien har nemlig konkludert med at enkelte taktiske planer klekket ut av KI, som ofte er bedre enn fra et menneske/ trener. Disse sjokkfunnene betyr at managere en gang i framtiden kan bli erstattet av roboter.
Les:link deepmind.google/discover/blog(engelsk)

Premier League-eksperter klarte ikke å se forskjell

Et verktøy utviklet av Google Deepmind fotball har blant annet sett nærmere på rundt 7000 cornere som er tatt under Jürgen Klopps tid som Liverpool-manager. Deretter har verktøyet utarbeidet alternative corner rutiner til alle disse situasjonene.

Foretrakk KI-taktikk

Analyse eksperter i flere av de største Premier League-klubbene har deretter fått tilgang til disse dataene. De har sett situasjonene, både de som er  utarbeidet av et menneske og de som er utarbeidet av KI.
Ekspertene fikk ikke vite hvilke rutiner som var «menneskelige» og hvilke som var fra KI på forhånd.
90 prosent av tilfellene har de foretrukket KI-eksemplene
I 45 av 50 tilfeller skal ekspertene altså ha foretrukket den taktiske disposisjonen til kunstig intelligens.
Les mer nettavisen.no/sport

En KI-assistent for fotball taktikk

Zhe Wang i Google Deepmind mener at verktøyet, som heter TacticsAI, legger grunnlaget for hvordan KI kan brukes i fotballen. TacticsAI er i stand til å nøyaktig forutse hvem som kommer til å få ballen etter en corner og den kan også beregne hvor stor sjanse det er for at det blir en avslutning som et direkte resultat av en corner, sier Wang om verktøyet.
Les mer på:TacticAI: en AI-assistent for fotballtaktikk (2024)

Men det stopper ikke her

Liverpool måler hjerneaktivitet

Siste skudd på teknologi stammen i fotballverdenen er nevro-teknologi som blant annet det engelske topplaget Liverpool har brukt. Liverpool har under trening målt spillernes hjerneaktivitet med sensorer fra den tyske bedriften neuro11.

Formålet med målingene er å identifisere spillernes stressede situasjoner og stå imot disse i kampens hete når alle distraksjoner utenfor banen skal blokkeres ved for eksempel straffespark og andre situasjoner.

Fortsatt er det imidlertid ingen VM-lag som offisielt har kunngjort at de måler spillernes hjerneaktiviteter for å få de avgjørende marginene på sin side.

Les mer på: liverpool.no/nyheter

NB! Det blir spennende å høre Debatten rundt VAR på NRK TV
Med Fredrik Solvang nå om en time.  ” det er typisk norsk og være skeptisk til nye metoder og utvikling”