NFF

Atalanta tok Europaligafinalen med storm

Atalanta tok Europaligafinalen med storm

skjermdump bilde TV 3+ bilder uefa.comvia via getty Images

Faglig utvikling

Reidar Schjei
UEFA A-lisens
Diplomtrener NIF/Olympiatoppen

Historisk

Den Italienske klubben Atalanta sikret seg for første gang på 61 år
Europaliga troféet ved slå Bayern Leverkusen 3-0 i finalen.
Dette var også Atalantas trener Gian Piero Gasperini (66) sitt første trofe` i Europacupspill.
Atalantas europaligaseier gir laget plass i høstens mesterliga.

Årets første tap
Atalanta ble også klubben som påførte Bayern Leverkusen sesongens første nederlag etter deres fantastiske 51 seire på rad i årets serie.

Atalanta dominerte kampen mot Bayern Leverkusen fra første avspark, og skaffet seg to måls ledelse før det var spilt en halv time. Begge scoringer av Ademola Lookman som satte spikeren i kista med sin tredje scoring i andre omgang og skrev seg inn i historien. Hva som gjorde at kampen ble som den ble? Leverkusen hadde vel på forhånd en høyere vinnerodds enn Atalanta? Vi får prøve med et faglig «skråblikk» fra sofaen.

Fremveksten av den historiske 3-5-2-formasjonen

År etter år med fire back-systemer har dominert verdensfotballen. Etter hvert har det «gamle» tre- back-systemer tatt over, mer og mer, et grunn system som har fått sin renessanse (gjenfødelse) fra Italia på 1960 tallet.

Årets Europaliga finale ble et godt eksempel på hvordan Atalanta spiller 3-5-2 og Leverkusen i 3-4-1-2 som grunn formasjoner. Det var selvsagt ikke noen stor overraskelse, at den Italienske klubben Atalanta har stått frem i flere år med sin suksess formasjon. En kompakt, femmer på midtbanen kan være utrolig vanskelig å bryte ned, som også fungere meget bra offensivt.

Mer enn en kamp

Kampen mellom Atalanta og Bayer Leverkusen representerte mer enn bare en kamp, det ble også en kamp med to, nesten like fotball filosofier sett fra et faglig synspunkt.
Atalantas Trener Gian Piero Gasperini 66 år, med sin grunn filosofi i 3-5-2.
Leverkusen sin trener Xabi Alonso med 3-4-1-2 som grunn filosofi, som ikke har tapt en eneste kamp denne sesongen i den tyske ligaen.

Det er ikke så mye som skiller disse to valgte spill formasjoner.
3-5-2 ligner er ganske lik 3-1-4-2, hvor hvilken som helst av de tre sentrale midtbanespillerne kan gå fremover til enhver tid, men også falle ned ved behov.
Kampens utfall med 3-0 seier til Atalanta gjør oss litt nysgjerrig på hvordan dette kunne ende slik, hva var forskjellen på de to lagene?

Forskjeller i frispilling- bearbeidingsfasen

Her var vel den største forskjellen på lagene?
Leverkusen forsøkte seg å spille seg ut fra keeper ved å bygge opp bakfra hver eneste gang, med ballbesittelse, kontroll på kampen (trille ball ifølge «Drillo»). Totalt 67% ballbesittelse, med 674 pasninger gjennom hele kampen, 250 av dem inn på Atalanta sin halvdel uten å score mål?
Totalt kun 3 skudd på mål!

For Atalanta var frispillingen stikk motsatt.

Atalanta i 3-5-2 lå veldig høyt oppe hver gang i press spillet sitt, og klarte for det meste å stanse Leverkusen sin frispilling på deres halvdel.

Atalanta hadde totalt en ballbesittelse på kun 33% og 332 pasninger, derav 136 inn på Leverkusen sin halvdel. De hadde 7 skudd på mål, tre av dem var scoringer, 2 i først 1 i andre. Ved frispillingen bakfra hadde keeperen kun et fåtall med utspill fra 5 m, de fleste ble slått langt opp i midtsonen.
I tillegg ble det registrert 11 lange utspill fra Atalanta keeperen innen 16 meterfeltet i 1.omgang.

Andre omgang på samme måte

Det ble ingen store forskjeller i 2.omgang verken på Atalanta eller Leverkusen. Atalanta fortsatt med sine lange utspill.

Atalanta med 32% ballbesittelse Leverkusen med 68%.
Atalanta hadde 136 pasninger på Leverkusens halvdel som endte med 7 skudd på mål. Leverkusen 250 på Atalanta sin halvdel med kun 3 skudd på mål, ingen scoringer.

«Tror Drillo koset seg når han så denne kampen med Atalanta øyne, han liker ikke dagens «trille ball filosofi»
Minner om at i sju av de ni første kampene med Drillo som landslagssjef, spilte landslaget i en 3–5–2-formasjon, et landslag som en tid lå på 2.plass på FIFA rankingen bak Brasil.
Til og med Nils Arne Eggen hevdet at han hadde spilt- og benyttet ett tilnærmet
catenaccio kjent som WM-formasjonen.

Offensiv, fremoverretta, høyt press, mange scoringer,
«arti fotball»

Dere som så kampen reflekter litt over dette, din egen valgte formasjon, hva er det publikum kommer for å se, en uendelig ballbesittelse, med kontroll, styre kampen, masse målsjanser som ender med scoringer, eller fortsette med begge deler?

Europa League-finalen i 2024 ble vunnet og tapt

Her er begge lags trenere sin kommentar etter kampen:

Gian Piero Gasperini, Atalanta-trener:

“Vi gjorde absolutt en fantastisk prestasjon, og vi trengte det mot et slikt topplag. Vi kunne ikke ha slått dem ellers.

“Jeg har aldri trodd at et trofé ville endre måten vi ser på «reisen» vi har vært med på; Selvfølgelig, dette trofeet vil gi mer oppmerksomhet, men Atalanta bør dømmes på det vi har gjort gjennom hele sesongen både i serien og Europacupen”

 Xabi Alonso, Leverkusen-trener:

“Vi må akseptere at Atalanta var bedre enn oss og fortjener trofeet i dag. Vi hadde problemer etter Atalantas første scoring og fant ingen løsning. Det var veldig vanskelig for oss å skape gode sjanser og komme til avslutninger. Det var ikke vår dag.

Atalanta er veldig modige. De er enormt gode i en-mot-en-situasjoner. Vi klarte ikke å skape press på dem, de forsvarte seg veldig bra, det er ikke noe nytt, de har gjort det i mange år. De er et spesielt lag. Normalt kommer vi i bedre posisjoner med spillet vårt, men i dag lyktes vi ikke»

Kilde: coachbetter.com
Anbefaler å se kampen en gang til der den er tilgjengelig, reflekter og gjør dere opp egne meninger?
 
Relaterte artikler:

Link: Høyt “Gegen-pressing” gjenvinning av ballen fotballakademi.no

LINK:  Keeperen som fotballspiller har blitt enda viktigere fotballakademi.no