NFF

Keeperen som fotballspiller har blitt enda viktigere

Keeperen som fotballspiller har blitt enda viktigere

sammensatt bilder skjermdump RS

Faglig utvikling
Trener utvikling

Reidar Schjei
UEFA A-lisens
Diplomtrener NIF/Olympiatoppen

11.mai 2024

Keeperen rolle har fra «tidenes morgen» vært å hindre scoringer. Han skal ikke bare «stå i mål, hindre skudd». Den moderne keeper har også en viktig rolle som spiller for å sette i gang «angrep».
Et eksempel på dette var da «Pep» Guardiola sensasjonelt satte den engelske landslagskeeperen Joe Hart som 2.keeper etter han kom til City i 2016.
«Pep» mente at Hart ikke var god nok til å sette i gang spillet med beina hvor han hadde en pasnings treff sikkerhet på bare 52,6 prosent.

Jeg skal ha 11 fotballspillere i 1.elveren

At «PEP» valgte Barcelona keeper Clauidio Bravo som
1. keeper var vel ingen sensasjon. Bravo, hadde en pasnings treffsikkerhet på 84,2 prosent.
Etter dette har keeper rollen endret seg, og særlig etter regelendringen i 2019, med utspill fra keeper fra 5 meter.

Frispilling i bearbeidingsfasen

Frispilling, også benevnt som bearbeidingsfasen, ballbesittelse, Tiki- Taka ble først satt i fokus av “Pep” Guardiola som trener i FC Barcelona. Han utviklet den videre inn I Bayern Munchen og nå i Manchester City.

Frispilling er en del av fotballspillet, og må trenes på,  i kamp like situasjoner. Hensikten er å spille seg kontrollert fremover gjennom ledd, inn i ledig rom, og score mål. Ved å trene på å identifisere og angripe rom som oppstår, vil spillerne utvikle forståelse og ferdigheter som er en helt essensiell del av fotballspillet. På denne måten kan vi lære spillerne å frispille  i mest mulig kamp like situasjoner!

Keeperen setter i gang frispillingen

Etter at svært mange lag i dag setter et «høyt press», har dette blitt en utfordring for keepere. Vi ser det flere ganger i uka på den internasjonale arenaen, de beste lagene starter sine angrep bakfra på en eminent måte. De spiller seg hurtig, sikkert og elegant gjennom hvert eneste press ledd inn i ledig rom som til slutt ender i scoringer.
Dette er vel drømmebildet vi alle ønsker oss i en fotballkamp? Men så har vi lag som ikke er så god på dette, og da kommer keeperen inn i bildet, og da må det øves mye!

 Keeper må lese spillet ta raske valg og utførelse

Keeperen setter i gang spillet ut fra lagets spillestil, identitet og strategi i valgt formasjon. Det innebærer flere handlingsvalg. Valg som keeper må vurdere og ta ut fra pressbilde til motstander. Frispilling er en del av fotballspillet, hvor hensikten er å spille seg kontrollert fremover, gjennom ledd, inn i ledig rom slik at det til slutt kan scores mål.
Dette medfører at «ballen er i spill med det samme keeperen spiller ballen til de som er i tydelig bevegelse (2-3) innenfor 16 meteren».

«Fotball hurtighet» innebærer i høyeste grad å oppfatte og vurdere (persepsjon, scanning). Dette er særdeles viktig også for keeperen som setter i gang angrepet som sågar kan føre til assist.
Men spørsmålet er – øver vi nok på dette i norsk fotball?

Posisjonering, relasjonell samhandling og øving

Skal man lykkes i frispillings fasen, må spillerne kjapt ut i sin posisjon og formasjon klar for mottak og utnytte overtallet i forhold til motstander sine press ledd. (se hovedbilde)

Hovedbilde viser at keeper har 6 ulike handlingsvalg i frispillings fasen. Eksempel er keeper Ederson som i enkelte situasjoner slår ballen direkte opp til Haaland, eller rett i bakrom som ender i scoring, og assist?

Hvor langt har norske klubber kommet med dette?

Se, reflektere når dere  ser kamper i Toppfotballen, samt ditt eget lag?
Det aller viktigste, frispillingen må øves, terpes hver eneste uke på feltet (med/uten motstand). Dette for å skape den relasjonelle samhandling mellom keeper og alle ledd helt frem til det endelige gjennombrudd som ender med scoring. NB! jeg ser flere treninger i uka av et Eliteserielag, så langt har ikke dette  hatt pri 1.

Gode eksempler:

Som et godt tips på utviklings veien, har jeg «skannet» internett for å finne noen gode analyse eksempler som dere kan benytte, tilpasse til eget lags spillestil.

Starter med et opptak som viser 28 ulike eksempler for frispilling i 4-3-3 etablert angrep uten kommentarer/tekst.
Link: youtube.com/@2v1football ca 2,47 min

Neste eksempel:
LINK: YouTube:  Building Out From The Back. (11 mot 11)
ca 10 min.

Tredje eksempel viser Manchester City i frispillings fasen.

Link: YouTube: City- Milan ca 7 min.

Les: Relatert artikkel fotballtreneren.no 2021
Frispilling i bearbeidingsfasen

Reflekter øves det  på dette, er det godt nok?

Lykke til på utviklings veien alle sammen