NFF

Molde FK tjente over halv milliard i 2023.

Molde FK tjente over halv milliard i 2023.

Sammensatt bilde RS årsberetning logo Molde fk

 

Nyheter

Reidar Schjei
UEFA A-lisens

Dette kommer frem i klubbens årsberetning for 2023 som er blitt lagt ut offentlig 29 februar og som henger sammen med hva de har prestert gjennom denne sesongen.

Molde sin sportslige status i 2023:

Molde ble nr 5 i Eliteserien, dette er det dårligste resultatet på de siste 9 åra. Men med Cupfinaleseier og avansement til sluttspill i Europa Conference League (er med enda) har Molde hatt en sportslig opptur i 2023.
Molde Fotballklubb driftes etter den såkalte dual-modellen, der et aksjeselskap (AS) er tilknyttet klubben. Som kjent ble milliarder Røkke eneeier av AS’et gjennom stiftelsen i  Molde FK i 2022.

Dual-modellen drøftes i mange eliteserieklubber i kommende årsmøter.
Relatert artikkel: LINK fotballakademi.no Norske Dual modellen

Økonomien har aldri vært større

Dette synliggjøres gjennom  Molde sin årsberetningen for 2023(offentlig)

1.Årsberetningen til klubben viser at Molde Fotballklubb hadde nesten 315 millioner i inntekter i 2023.

2.Av disse er 252 millioner såkalte markeds midler fra Norges Fotballforbund, Norsk Toppfotball og Det europeiske fotballforbundet (Uefa). Økonomisjef Odin Holm Olsen opplyser at Uefa-andelen av pengene er på 210 millioner.

3.Driftsresultatet til Molde Fotballklubb viser et overskudd på 84,5 millioner kroner.

Tar en med aksjeselskapet Molde Fotball AS også bidrar med drøyt 200 millioner i inntekter utgjør dette til sammen
520 millioner kroner.
Link:moldefk.no årsberetning 2023

Molde har aldri tjent mer penger

Øystein Neerland Administrerende direktør i Molde kommenterer dette på følgende måte til VG/sport:

– Det er solide tall og selvfølgelig hyggelig å registrere at det er en bra og historisk sesong. Vi har ikke tjent så mye før, sier cupmesterens toppsjef.

– De store utslagene er europacupspill:
Vinne kamper og komme inn i gruppespill. Og så har spillersalg vært viktig her, sier Neerland til LINK VG/sport/fotball

Egenkapitalen har økt til over 200 millioner kroner.

Neerland svarer VG/sport slik på hvordan klubben vil bruke pengene:

– Vi vil investere videre i infrastruktur og folk. Klubben vokser og har ambisjoner også på kvinnesiden. Vi har behov for trenings fasiliteter. Der er vi på et tidlig stadium, men et treningsanlegg utenfor sentrum med baner, infrastruktur og storhall. Foreløpig kaller vi det en drøm, men der er vi i en prosess, forteller direktøren og anslår at de er et to-tre år unna å være ferdigstilt.

– Lønnskostnadene i Molde økte med over 20 millioner fra 2022 til 2023?

– Når man gjør det godt, og spesielt i europeiske turneringer, har vi inngått en avtale med spillere og støtteapparat om bonusordninger. Er det suksess i Europa, drypper det også på dem, svarer Øystein Neerland til VG/sport

God økonomi er godt å ha, men ikke avgjørende?

Prestasjonen styres ikke av «penger» her er det nok forskjell på individuelle idretter og lagidretter. Tror  ikke at vår VM mester i hekkeløp Karsten Warholm ville ha løpt fortere om han hadde tjent mer penger? For en lagidrett som fotball, håndball øker muligheten for å få flere gode spillere på laget når en kan «kjøpe spillere på «øverste hylle»

Men så er det også mange andre forhold som påvirker, eks gode fotballag som presterer år etter år som ikke alltid har med penger å gjøre.

På lørdag  2.mars kl 1630 på TV2 Play møtes rivalene gjennom mange år, Molde og Rosenborg til treningskamp i Molde. Det kan godt ende med at Rosenborg slår Molde i dette oppgjøret, selv om RBK ikke  har like mye «å rutte med» av penger, jeg tror de kan godt bli seriemestre også i 2024?

God kamp og vi ønsker både Rosenborg og Molde lykke til med årets sesong.