NFF

Europa spill for norske Eliteserielag i nytt format

Europa spill for norske Eliteserielag i nytt format

Sammensatt bilde fra uefa klubbers logoer RS

Nyheter

24.06.2024

Reidar Schjei
UEFA A-lisens
Diplomtrener NIF/Olympiatoppen

Når EM i Tyskland er ferdig 14.juli er fire norske Eliteserielag klare for årets Europacupspill. Som vanlig kommer dette i tillegg til kamper i Eliteserien samt NM cupkamper for de som fortsatt er med. Molde og Tromsø er videre  Bodø-Glimt og Brann er ute.

UEFA med nytt format
Europeisk fotball er en av verdens mest suksessrike og populære idretter. Den står aldri stille. Siden den første konkurransen, kjent som European Champion Clubs’ Cup, som startet i 1955, har UEFA kontinuerlig utviklet og tilpasset UEFA Champions League. UEFA er forpliktet til å respektere idrettens grunnleggende verdier i tråd med den verdi- og solidaritets baserte europeiske sports modellen.

Kilde: til slutt i artikkelen: Alt du trenger å vite uefa.com

UEFA Champions League nytt format
En kort info hva som endres.
Champions League-formatet har man vært vant med endringer.
Nå er det slutt på de tradisjonelle gruppespillene i Champions League. Istedenfor at man møter tre forskjellige lag to ganger, vil man i neste utgave spille åtte kamper mot åtte forskjellige lag. Før har man hatt 32 lag fordelt på åtte grupper nå plasseres 36 lag i et ligaspill.

Samtlige lag fordeles i fire forskjellige seedingsnivå.
Hvert lag vil møte to lag fra hvert seedingsnivå.
Av de 36 deltakende lagene vil de åtte beste gå rett til åttedelsfinalene. De16 lagene bak vil møtes i playoff hvor vinnerne vil gå til åttedelsfinalene. Sluttspillet vil være likt som det tidligere har vært.
Totalt er det 83 lag med i kampen om en plass i Champions League.
-Nå må det snart bli et Norsk lag sin tur!

Kampplan:
I perioden 17. september til 29. januar spiller samtlige lag åtte kamper.

Playoff: 11-12. februar og returkamp 18-19. februar. Åttedelsfinaler: 4-5. mars og returkamper 11-12. mars. Kvartfinaler: 8-9. april og returkamper 15-16. mars.
Semifinaler: 29-30. april og returkamper 6-7. mai.

Finalen spilles 31. mai på Allianz Arena i München.

Disse lagene er klare for Champions League
De aller fleste plassene til høstens Champions League er allerede besatt, disse lagene er klare:

England: Manchester City, Arsenal, Liverpool og Aston Villa.
Spania: Real Madrid, Barcelona, Girona, Atlético Madrid.
Tyskland: Bayer Leverkusen, Stuttgart, Bayern München,
RB Leipzig og Borussia Dortmund.
Italia: Inter, Milan, Juventus, Bologna og Atalanta.
Frankrike: PSG, Monaco og Brest.
Nederland: PSV og Feyenoord.
Portugal: Sporting CP og Benfica.

UEFA Europa League, UEFA Conference League nytt format

Kortversjon:
UEFA Europa League (åtte kamper og derfor åtte forskjellige motstandere i ligafasen)
UEFA Europa Conference League, som vil bli kalt UEFA Conference League fra og med 2024/25 (seks kamper med seks forskjellige motstandere i ligafasen), begge ligaene består av  36 lag.

Hvordan vil spill «kalenderen» se ut for de tre ligaene?
Champions League og Europa League -kampene spilles mellom september og januar, mens Conference League- kampene spilles mellom september og desember.

Champions League-kamper på tirsdager og onsdager. Europa League og Conference League-kamper spilles på onsdager, torsdager. For den siste kampdagen i hver av ligaene, spilles alle kampene samtidig. Dette er slik vi har forstått det?

Bodø-Glimt på vei til Champions League
De to siste sesongene har både Bodø/Glimt og Molde vært ekstremt nære Champions League-plass, men siste hinder har stoppet dem begge. Å kvalifisere seg til CL gir 100 millioner i kassa.

Seriemester 2023 Bodø/Glimt, er i år laget som skal forsøke å bli det første laget siden 2007/2008-sesongen (med Rosenborg i Mesterligaen) som representerer Norge i Champions League.

Minnes: Rosenborg var Norges dominerende lag i 30 år fra 1988 til 2018. Klubben har deltatt i gruppespillet i Mesterligaen (dagens CL) elleve ganger og har nådd kvartfinalen én gang, i sesongen 1996–1997, der Juventus gikk seirende ut etter 2-0 hjemme og 1-1  på Lerkendal (for tredje gang)

Som seriemester følger dermed avansement inn til den andre kvalifiseringsrunden til Champions League. Der skal Bodø-Glimt møte vinneren mellom Latviske Rigas (RFS) og den nordirske klubben Larne FC.

VI SKAL GJØRE EN JOBB OG VÆRE FORBEREDT

Det er jo alltid artig når vi er i Europa. Det er jo nye bekjentskaper, både for meg og for oss som klubb. Vi skal gjøre en jobb og være godt forberedt, uttaler trener Åsmund Bjørkan på klubbens nettside.

Videre utrykker Bjørkan optimisme og spenning over å møte nye motstandere, og peker på viktigheten av grundig forberedelse og erfaring fra tidligere Europa-opplevelser.

–  Vi var i Nord-Irland for to år siden og spilte mot Linfield.
Det var en kamp vi tapte borte mot dem og slo dem ganske klart hjemme etter at de fikk en mann utvist tidlig. Larne er hakket vassere enn det Linfield-laget vi møtte da.

Når det gjelder Riga, så er det helt sikkert et lag à la Flora Tallinn eller Žalgiris, som vi har møtt de siste årene. Så det er sikkert absolutt OK lag, samtidig som vi skal være godt forberedt og forhåpentligvis ha gode muligheter til å gjøre gode prestasjoner mot de lagene, sier Bjørkan.

Skulle Glimt ta seg videre fra den andre runden, venter en tredje runde før en eventuell playoff-runde avgjør om de tar seg inn i det gjeve selskapet. UEFA Champions League starter 9. juli 2024 og varer frem til finalen lørdag 31. mai 2025 på FC Bayern München sin bane Fußball Arena München.

Klassifiserings spill
Første kvalifiseringsrunde: 9/10 og 16/17 juli 2024
Andre kvalifiseringsrunde: 23/24 og 30/31 juli 2024
Tredje kvalifiseringsrunde: 6/7 og 13 august 2024
Sluttspill: 20/21 og 27/28 august 2024

Gruppespillet:*

Kampdag 1: 17.–19. september 2024
Kampdag 2: 1./2. oktober 2024
Kampdag 3: 22./23. oktober 2024
Kampdag 4: 5./6. november 2024
Kampdag 5: 26./27. november 2024
Kampdag 6: 10.11. desember
Kampdag 7 2025 21./22 desember
Kampdag 8: 29. januar 2025

Følg: glimt.no/nyheter

Molde klar for Europa League

Moldenserne er inne i Europa League-kvalifiseringen som norsk cupmester 2023.
Molde var seedet i trekningen og unngikk dermed de hvasseste motstandere dersom de tar seg videre, gjenstår 3. og 4. kvalifiseringsrunde før man kommer inn i selve liga spillet.

I Europa League-trekningen ble det klart at Molde møter Silkeborg IF fra Danmark i første kamp. Vinneren av oppgjøret går videre til tredje kvalifiseringsrunde. Molde åpner med hjemmekamp og spiller returen i Danmark uken etter.
Kampene spilles 25. juli og 1. august.
Følg: molde.no

Brann klar for Conference League

Brann ble nummer to i Eliteserien sist sesong, mens Tromsø endte på 3.-plass. Begge går inn i 2. kvalifiseringsrunde i Conference League. Etter trekningen ble det klart at Brann skal møte nederlandske Go Ahead Eagles, kampene spilles 25. juli og 1. august. Brann starter med bortekamp. Skulle Brann gå seirende ut av dobbelt oppgjøret mot Go Ahead Eagles, venter tredje kvalifiseringsrunde uken etter, der man må vinne nok et dobbelt oppgjør for å komme til play-off.
Følg Brann.no

Tromsø IL klar for Conference League

«Gutan» skal møte vinneren av kampen mellom FC UNA Strassen og KuPS Kuopio i første kvalifiseringsrunde (Q2) til UEFA Conference league.
De spiller første kamp borte i henholdsvis Luxembourg eller Finland 25. juli og returkampen 1. august som spilles hjemme på Romssa Arena.
Tromsø IL og de mulige motstander lagene jobber fortløpende med kamptids punkt og detaljer for både borte- og hjemmekampen. Merk at tidspunkter må godkjennes av UEFA før de fastsettes endelig.
Følg  til.no

Kilde: uefa.com  alt du trenger å vite om uefa.com sitt nye format

Vi ønsker i våre fotballhjerter vårt “flaggskip” lykke til i Europa