NFF

Ødegaard eller Haaland årets spiller i Premier League?

Ødegaard eller Haaland årets spiller i Premier League?

sammensatt bilder RS, talksport, skysports

 

Nyheter

Reidar Schjei
UEFA A-lisens
Diplomtrener NIF/Olympiatoppen

Premier Leugue nærmer seg sesongslutt og da skal engelsk sports presse kåre årets spiller, forslagene har pågått i lang tid allerede.
De nominerte til årets spiller i Premier League er:
Phil Foden, Manchester City, Erling Haaland, Manchester City, Alexander Isak, Newcastle, Martin Ødegaard, Arsenal, Cole Palmer, Chelsea, Declan Rice, Arsenal, Virgil van Dijk, Liverpool, Ollie Watkins, Aston Villa.

Det er ikke noen stor overraskelse at Erling B Haaland og Martin Ødegaard er blant de 8 beste i Premier League.
Haaland vant i 2022/2023 mens Ødegaard ble ranket som nr 4 i samme sesong. Den tøffeste utfordreren til Haaland er kanskje klubbkamerat Phil Foden. Manchester City-stjernen, som i likhet med Haaland er 23 år, har hatt en strålende sesong for City.
Den neste utfordreren for Haaland er Martin Ødegaard som har hatt en knall sesong for Arsenal.
Superlativene for Martin har vært enorme i engelsk- og norsk presse gjennom 2023/2024 sesongen. Her er noen utdrag av alle hyllester som gjør at kaptein Ødegaard, som spiller- og «helhetlig menneske» er en av de som skiller seg klart ut ved årets kåring. Begrunnelse følger.

Nordmannen hylles på børsene her i England

– Årets assist konge! Det skriver Football London, som gir Ødegaard
9/10 på børsen.

– Ingen andre i ligaen gjør det som han gjør,
skriver Goal.com. som ga han 9 av10 på børsen.

– The Standard gir nordmannen 9 av 10 og kaller ham en «magiker».

– «Ødegaard var selve personifiseringen av klasse», mener Daily Mail.

– The Sun: Maestroen Martin Ødegaard er kreativ og avgjørende, ga han 9 av10.

– Han er blant ligaens aller beste, sa The Athletic-journalist David Ornstein på Sky Sports TV-sending.

Vi velger å rette søkelyset på Ødegaard som kan være den som går til topps i år, utfra følgende begrunnelser.

Skyhøy stjerne i Arsenal

Selvsagt har Martin en meget høy stjerne. Det gjelder også blant klubbens supportere verden rundt. Den anerkjennelsen har han hatt helt siden han ble utnevnt til kaptein i 2022.

Eksemplets makt

Det som er tydelig, er at han respekteres av alle rundt ham. Siden han leder gjennom «eksempelets makt», er det han som setter tonen. Gjennom samtaler jeg har hatt med folk i klubben, fremstår han veldig jordnær og normal, sier journalist Art de Roche til The Athletic.

Han har ikke noe imot å spise lunsj med de «normale», ikke-spillende ansatte i klubben. Det er ikke vanlig blant fotballspillere. At han verdsetter alle rundt ham, ikke bare fotballspillere, settes veldig høyt – og trolig én av grunnene til at Mikel (Arteta) så ham som en mulig kaptein, sier de Roche.

Det er vanskelig å se hvor god han er om man ikke ser ham med egne øyne, sier de Roche.

Han har vokst inn i lederrollen. Han er ikke den som slår i dører og skriker høyt, han er mye mer avmålt. Når han snakker, hører folk – det er et godt tegn på posisjonen han har,
sier Sam Dean i The Telegraph.

Men at han ble kaptein for to år siden var en overraskelse for mange, for han var ikke den mest synlige på det tidspunktet. Men alle vi snakker med i klubben, forklarer hvor åpen, pålitelig og hjelpsom han er. Og han er åpenbart et bra ansikt utad for denne klubben, sier Sam Dean.

Alle i klubben snakker om det: Om hvor hjelpsom, til stede og åpen han er. Det er åpenbart at han er intelligent i kommunikasjonen sin, sier Sam Dean i The Telegraph.

At forholdet mellom trener Arteta og kapteinen er tett, virker åpenbart. De har begge spilt i Real Sociedad, de snakker begge spansk, de har begge lik måte å vurdere selve spillet fotball på, mener Dean.

Elsket av alle

Ødegaards tidlige gjennombrudd gjorde at han ble trukket frem som vidunderbarn i tidlig alder. Fotballen har nok av eksempler på at det er en tung bør å bære, et press som kan knekke en.

Legger til: At Martin har alle ingredienser som «et helhetlig menneske», bør tillegges stor vekt.

Han hadde det stempelet fra han var 14–15 år. Det er ikke lett, men han har håndtert det strålende. De stegene han tok for å få spilletid og utvikle karrieren var smarte. Spesielt det at han gikk til Real Sociedad. Derfra tok det av, og nå har vi den spilleren vi har, sier trener Arteta i et intervju i aftenposten,no

Forhåpentligvis er det mye mer i vente, og han har tatt enorme steg de siste sesongene. Han har en uhyre viktig rolle i klubben, og vi håper det blir slik også i fremtiden, sier Arteta.

Kanskje det er kombinasjonen av disse tingene som gjør at Arteta sier «alle elsker Martin».
-Med all den kjærligheten han gir, er det nok for at alle har lyst til å følge ham, sier trener Arteta til

aftenposten.no/sport

Viaplays eksperter har følgende kommentarer til årets nominasjon til nettavisen.no/sport

At Hernandez Rodri ikke er på nominasjonslista, det er jo ganske sjukt, sier ekspertkommentator Nils Johan Semb.
For meg er han og Martin (Ødegaard) de to største spillerne som skal slåss om den tittelen. Du har selvfølgelig en Foden som har vært bra, men Rodri og Martin burde ha vært to soleklare valg når man skal velge årets spiller i Premier League.

-Vi må slutte å bare plukke målscorerne. Det er helt håpløst. At Rodrigo ikke er en av åtte er, skandale er kanskje å dra det langt, men det er helt tøysete, sier Tor Ole Skullerud

Ellers håper vi begge at det blir en norsk vinner selvsagt.
Dagens nyhet på VG:
Gary Neville gir Martin Ødegaard tittelen som sesongens beste spiller i Premier League, mens Jamie Carragher synes Phil Foden fortjener den.
– Jeg trenger ikke å tenke på det i det hele tatt. Hver kamp jeg har sett av Arsenal, er han en nydelig spiller. Han strikker alt sammen. Jeg elsker Declan Rice og Foden, men for meg er Ødegaard en helt utrolig spiller, sier Neville.

Les: vg.no /sport/fotbaall

Link: nettavisen.no/sport

Da gjenstår å vente i spenning på årets kåring, måtte den beste vinne!