NFF

Posisjoneringsspill og relasjonell samhandling?

Posisjoneringsspill og relasjonell samhandling?

Sammensatt bilder av RS skjermdump Code Football, Football Made Simple

Trenerutvikling
Faglig utvikling

5.mai 2024

Reidar Schjei
UEFA A-lisens
Diplomtrener/NIF Olympiatoppen

 

Hva er posisjonsspill?

Det var gjennom Nederlenderen Rinus Michels’ ideologi i Ajax at prinsippene for «posisjonsspill» først dukket opp.
Johan Cruyff spilte i Ajax, han utviklet disse ideene videre da han ble trener i FC Barcelona og ga det navnet Total Football.
Jose` Guardiola som spilte under Cruyff videreførte posisjonsspillet fra FC Barcelona via Dortmund og så til Manchester City, Pep har utviklet totalfotballen videre. (Tiki-Taka begrepet er borte)

NB nå følger et dypdykk, først litt beskrivende, deretter følger videoer fra YouTube, samt relaterte artikler, alt dette til refleksjon og påfyll av  «utviklings kofferten»

Utviklingen videre
Ettersom City nå er ranket som blant verdens beste klubber, er det naturlig å følge utviklingen av «posisjoneringspillet» fra «PEP» sine glansdager i FC Barcelona. Via Bayern videre til Manchester City, til å bli en «hærfører» i City.

Manchester City er i dag en suksessrik forkjemper for posisjonsspill i Europa. Men i kjølvannet følger en rekke toppklubber i Europa på høyde med City.
Suksess vil som alltid føres videre til alle klubber i Europa, derav har det spredd seg til Norge.

Hva er posisjonsspill?
Posisjonsspill er et spille prinsipp i fotball som mange av verdens beste trenere har tatt i bruk. I posisjonsspillet, posisjonere spillere seg i trekanter og innenfor soner som banen er delt inn i.

For «PEP» er Fotball = Sjakk

«PEP» har sammenlignet posisjoneringsspillet med sjakkspillet, og fikk tidlig inndelt fotballbanen i soner, først i 22, deretter har han redusert disse nedover, det siste som er sett er 12 soner på treningsbanen innenfor Campus «PEP» sine murer (bilde)
For å vise posisjoneringspillet (uten tekst) vil vi benytte bilder, linker til relaterte artikler, video snutter fra YouTube.

Hva er Peps favoritt formasjon?

Fra starten i «Barca» var grunn formasjonen K-4-3-3 men etter hvileåret 2011 og etter besøk til Bielsa, utvidet «PEP» sitt repertoar av spill formasjoner.

Alle 800 trenere som var til stede under cupfinale seminaret i 2023 fikk innblikk i Bielsa sine11 spillformer i løpet av 6 timer.
Han terper inn alle, og endrer de etter hvordan kampen utvikler seg. Når dette ikke innfris over tid er han en trener som selv takker for seg.

“Christmas Tree”

«Pep» sin grunnformasjon har alltid vært K-4-3-3 men utfra den benytter han svært ofte K-3-2-4-1- nevnt som “Christmas Tree”. En formasjon i hans taktiske visjon og som passer best til de spesifikke egenskaper i dagens «spiller-tropp» har.
Alt etter hvilke spillere han har til disposisjon tilpasser han spill formasjon etter det.

Formasjonen preges av tre midt-forsvarere, en dobbel pivot på midtbanen, fire angripende midtbanespillere og til en ensom spiss (Haaland scoret igjen hatt-trick igjen 4.mai) Denne formen tilfredsstiller «PEP» sin filosofi. En balansert offensiv- defensiv, relasjonell samhandling på hans «sjakkbrett.
NB! Det tok ikke langt tid etter at «PEP» kom til City, før United delte inn sitt treningsfelt i 22 soner.
Grunnen til at få klubber i Norge ikke gjør det samme er jo pga kunstgresset?

LINK: Code football YouTube: The 3-2-4-1 attacking formation of master Guardiola! 3.min

«PEP» City slo Manchester United 3-1
3.mars 2024 ca 9 min.
LINK: YouTube Football Made Simple(en favoritt link)

Relaterte artikkel: Fotballens tilnærming til sjakk fotballakademi.no  

Relatert artikkel: Hva er posisjonsspill?
Forfatter: Tony Hodson coachesvoice.com.( favorittkilde)

Oppsummering:

Gjennom alle våre besøk (NFT) til noen av Europas beste klubber ha jeg kommet frem til en 80/20 % regel.
Etter å ha hørt, sett og reflektert over klubbenes presentasjon, er vi i Norge 80% på riktig vei utfra våre forutsetninger, 20% kan vi «stjele» (det samme innrømmer «PEP» å ha gjort) og ta med oss hjem og putte ned i utviklings kofferten.

Lykke til på utviklingsveien.