NFF

Krise blant noen norske Eliteserielag og i OBOS

Krise blant noen norske Eliteserielag og i OBOS

sammensatt bilde: Alt er mulig, alt kan snu, man må ha trua!

Nyheter
Faglig utvikling
1.mai 2024

Reidar Schjei
UEFA A-lisens
Diplomtrener NIF/Olympiatoppen

Etter at 5 serierunder er avviklet har flere klubber kommet skjevt ut i Eliteserien og OBOS og det beskrives som krise i media, som eks:

1. Det nærmer seg fullstendig krise på Valle etter tapet mot Mjøndalen. her kan man lese hvorfor: nettavisa,no/sport

2.Det levnes  ingen tvil: Nå er det en sportslig krise i Tromsø IL.
her kan man lese hvorfor: nordlys.no/na x art

3.Derfor bør alle i Bodø heie på Tromsø IL!
her kan man lese hvorfor: Link: an.no/ x art

4. Fullstendig Start-krise: –⁠Oppriktig bekymret for klubbens eksistens her kan man lese hvorfor: vg.no/sport

5. OBOS: Vålerenga (VIF)
Vålerenga-krise:
– Bare pinlig her kan man lese hvorfor: no/sport/fotball

6. OBOS: AaFK i krise: Tapte mot bunnlag
her kan man lese hvorfor: no/sport x art

Samtlige av disse klubber ser selvsagt opptatt av å snu denne trenden, det er tross alt 19 kamper igjen før man avslutter i 1.november n2024.
All is opportunity!

Ingen vits i å sparke treneren

Resultatene blir ikke bedre av å sparke treneren, det viser studie ved forskning.no. Lag som beholder sjefen etter en tung periode gjør det like bra, og faktisk bedre på sikt.
– På litt lengre sikt gjør lagene som sparker treneren det faktisk dårligere enn de som holder fast ved sjefen. Over en periode på 15 kamper fikk klubbene som beholdt treneren 2,87 flere poeng enn de som ga ham avskjed, viser studien.
Det er nok til å utgjøre forskjellen mellom nedrykk og et fortsatt liv i den øverste serien ifølge førsteamanuensis Jan Ketil Arnulf forskning.no

Alt er mulig, alt kan snu, man må ha trua!

Dette er ofte det som kommer frem og eksemplene er mange.
KFUM, som etter seks kamper i OBOS-ligaen i 2023 lå helt nederst på tabellen. Så vant de kamp nr 6 med 2-0 over Kongsvinger. Etter det gikk det opp, opp, opp og etter 24 kamper var på 2.plass og rykket så opp til Eliteserien.
«KOFFA» fikk vel hjelp av høyere makter(smilefjes)
«Så alt er mulig, man må ha trua»

Hva bør man gjøre når krisen står for døra?

Resepten er ikke så lett å få «skrevet ut»?
Den ligger kanskje i «Koffa»?
Enkelt sagt: -det handler om å score flere mål enn motstander, hindre tap, og i det minste spille uavgjort, sanke poeng i hver kamp.

Kan fleksibilitet i spill filosofien kunne snu trenden?

Har «dypdykket» for å finne gode eksempler, som man kan reflektere over og som kan tilpasses eget lag for å hindre kriser.
Det finnes et utall forslag hvordan komme på «rett kjøl» avgrenset til det sportslig og da med søkelys på hva manager/hovedtrener med sitt team kan utrette.
Selv om det fremmes eksempel på «defensive filosofier så ønsker alle «offensiv, arti publikums fotball» men det hjelper ikke når man taper kamper.
Gjør oppmerksom på at det ikke finnes «bastante metoder» for å løse kriser. Selv om det her dras frem managere med «defensive filosofier» som lykkes.

Eksemplene som er valgt bygger på 3 utvalgte Europeiske managere som er kjent for «defensive filosofi» kombinert med offensiv filosofi» som i gode og onde dager» har ført til gode resultater og trofeer. Så kanskje er det noe og reflektere over å hente her?

Disse har satt preg med sin «defensiv filosofi»

1.Gjør som Jose`Mourinho (kjent med det defensive begrepet «parkere bussen») men som kunne overraske offensivt med «rett i strupen taktikk. Mourinho er et godt eksempel på å kunne variere sin «spill filosofi» utfra kampens utvikling, selv i kriser.
(har vel vunnet det som kan vinnes)

Mourinho har vunnet tre Premier Leauge titler, to Seri A titler, to Primeira Liga titler og en La Liga tittel gjennom sin karriere. Han har vunnet Mesterligaen  flere ganger med  forskjellige klubber. Dette gjelder: FC Porto, Chelsea FC, Inter, Manchester United, Real Madrid.
Kilde: wikipedia.org

2. Argentinske Diego Simeone (Atletico Madrid, SS Lazio, Argentina) kjent for sin «defensive filosofi» for en rekke europeiske og argentinske klubber gjennom sin karriere, men det hindret ikke å ta de største trofeer.

Se link: wikipedia.org

3. Italienske Antonio Conte (Juventus, Chelsea)
har bygd sin filosofi på en «defensiv strategi» som er forankret i italiensk fotball sin lange og ærerike historie.
Begrepet Catenaccio en «defensiv» spill filosofi som for det meste handler om defensiv kontroll. Aktuelle spill formasjoner kan være en grunn formasjon eks K-4-3-3 som kan varieres med K-3-4-3, K-3-5-2, K- 3-4-2-1, K-4-3-2-1.
Conte var den første manager som vant Premier League med K-3-4-3.
Ref tidligere artikkel: Hva kan vi lære av Conte:?

Se video: YouTube: How Conte’s 3-4-3 Tactics Changed The Premier League | Antonio C8onte’s Chelsea Tactics 8 min.

Felles for de utvalgte trenere/coach, managere

Det florerer jo med ulike fotball filosofier, noen fornøyd med å lene seg litt «tilbake» og prioriteter det «defensive» kombinert
med den angripende tilnærmingen, allikevel har de høstet gode resultater og trofeer. Det er ikke sikkert at en angripende spillestil fører til mer suksess om man ikke har målscorere. Men en god balanse mellom angrep og forsvar gir de beste resultater?

De valgte kjente trenere er alle kjente for sin litt «defensive tilnærming» Det er selvsagt ikke galt å velge en defensiv fotball stil så lenge de ønskede resulttater oppnås.

Her kan de som ønsker å utdype videre på de valgte managere
trykke seg inn for refleksjon og ideer:

sportskeeda.com Some of the best managers deploy a defensive approach

Forsvar er det beste angrep

Egil Olsen gjorde en empirisk analyse i sitt avsluttende år ved Norges Idrettshøyskole. Han ønsket å finne ut hvordan spillet som ledet fram til en scoring var sammensatt.
Konklusjonen var at over halvparten av de scorede mål kommer etter færre enn tre trekk/pasninger.

Kilde:forskning.no/sport

Til de norske lagene som nå er i krise:

Hva med å ta i bruk en «defensiv» tilnærming som innebærer en sterk «lagånd», stole på sin coach/manager, full støtte fra klubbens styre, sponsorer og supportere. Målet må være å holde nullen for enhver pris, det gir i alle fall et poeng, forhåpentlig med seier.

De beste managere reagerer spontant ved å justere spill formasjon i spill fasen.
For kort tid siden spilte Arsenal mot Chelsea hvor manager Mikkel Arteta startet i grunn formasjon K-4-3-3, etter 5 minutter endret han til K-3-5-2 resten av kampen og vant 5-0. Nå er ikke Arsenal i krise, stikk motsatt, Arteta gjør det samme som «PEP» og Klopp, de  kjemper desperat om Premier League tittelen.

Er norske trenere flinke nok til å endre spill formasjon etter «klimaet» i kampen, eller tviholder man på grunn formasjon?

Håper inderlig at samtlige lag som nå er i «krise» kan tørre «å endre litt på sin «filosofi» frem og tilbake, parkere bussen, eller «rett i strupen» vinne kampen, holde nullen for enhver pris, være glad selv med uavgjort, som vil føre til nok poeng for Eliteseriespill og OBOS også i 2025. Eksempel som motivasjon for Tromsø som ligger med 0 poeng, vinner de 2 neste kampene er man kanskje over nedrykk streken!
Trua må være der!
Les mer om Drillo forskning.no/sport

Som helhjerta medlem i Trenerforening, håper jeg inderlig at alle trenerkolleger/hovedtrenere med sine team, Geir i VIF Jørgen i TIL, Cristian i Aafk, Azar i Start, får beholde jobben til det settes punktum den 1. november.

Eller som Nils Arne Eggen ville ha sagt det:
I Rosenborg ser vi ikke på tabellen før etter at poteten er tatt opp, og i hus i november. Da er vi klar for å feire seriemesterskapet, klar for cupfinalen, som vanlig asså, det handla om å ha trua eller på engelsk opportunity da sjø he, he

Ønsker samtlige klubber over hele Norge lykke til i 2024.