NFF

Retningslinjer for barne- og ungdomsfotball

Retningslinjer for barne- og ungdomsfotball

 

Bilde: NFF og RS

 

Nyheter
Spillerutvikling

Reidar Schjei
UEFA A-lisens
Diplomtrener NIF/Olympiatoppen

 

De siste artiklene har omhandlet barne- og ungdoms fotballen i Oslo fører til en rekke spørsmål som vi ikke kan ha en stor debatt på i vår FB gruppa.  

NFF har samlet de viktigste begrepene og retningslinjene for fotballaktiviteten, som gjelder for barne- og ungdomsfotballen. (fra 6 19 år)
Her er et kapittel for hver alderskategori i barne- og ungdomsfotballen. Hvert kapittel er laget for å kunne stå for seg selv som en instruksjon for de som kun er interessert i det ene alderssegmentet. Siden er relevant for alle roller som har med aktiviteten å gjøre. Det kan være sportslig ledelse, trenerveiledere, styret, trenere, foreldre, besteforeldre osv.
Her kan vi helt sikkert finne svar på noe som kommer frem i nevnte artikler.

Avgrenser innholdet som er på (50-60 sider)
Her er linken til hele innholdet: fotball.no/barn og ungdom.

Vår visjon “Fotball for alle – Glede, drømmer og fellesskap” 

Barne- og ungdomsfotballens hovedmål er å gi så mange barn som mulig et godt fotballtilbud og gode fotballopplevelser. Dette oppnår vi ved å gi spillerne trygge sosiale rammer, gode mestringsopplevelser, et differensiert treningstilbud og et jevnbyrdig kamptilbud. 

Barne- og ungdomsfotballen styres av både regler og retningslinjer. Disse har bakgrunn i vår visjon, våre verdier, NFFs Breddereglement og idrettens barnerettigheter og bestemmelser (Barneidrettsbestemmelsene). NFF støtter og forholder seg til bestemmelsene vedtatt av norsk idrett.

Allsidighet i barneidretten

Vi i fotballen er opptatt av at barna selv må få velge hvilke idretter de vil delta på, og hvor mye de vil delta. Allsidighet gir både høyere aktivitetsnivå og kan også gi overføringsverdi til fotballen. 

Alle trenere skal ha fotballtrener kompetanse.

Kompetente og trygge trenere er avgjørende for kvaliteten på fotballaktiviteten. En trygg trener har fotballfaglig innsikt, forstår og leder etter fotballens felles verdigrunnlag og retningslinjer. 

All fotballaktivitet skal være åpent for alle

Når vi bruker begrepene tilrettelegging, mestring og differensiering i treningsarbeidet snakker vi om selve gjennomføringen av treningsøkter. Målet er å skape en god balanse mellom mestring og utfordringer for å gi best mulig utvikling for den enkelte spilleren. 

Treningsmengde og ekstratilbud

NFF mener at alle som vil spille mye fotball, skal få tilbud om det. Men vi bør passe på at det ikke blir så mye organisert aktivitet at motivasjonen for egenaktivitet og lek forsvinner. Det skal også være mulig å drive flere aktiviteter eller idretter.

Hospitering

Hospitering er å gi en spiller mulighet for å trene eller spille kamper med lag over eller under sitt eget alderstrinn, annet lag på eget alderstrinn, på tvers av kjønn, eventuelt en annen klubb/gruppe. Hospitering kan være et viktig verktøy for å skape en riktig balanse mellom utfordring og mestring hos enkeltspillere.

Inndeling av lag og jevnbyrdighet

Intensjonen med retningslinjer for inndeling av lag, er å ivareta den gode kampopplevelsen for alle. Målet skal være å legge til rette for best mulig utvikling for den enkelte spiller og samtidig ivareta målet om flest mulig, lengst mulig og best mulig.

I barnefotballen ønsker vi mest mulig jevnbyrdige kamper for å fremme en best mulig balanse mellom mestring og utfordringer for alle.

Allsidighet i ungdomsidretten

Vi i fotballen er opptatt av at ungdommen selv må få velge hvilke idretter de vil delta på, og hvor mye de vil delta. Allsidighet gir både høyere aktivitetsnivå og kan også gi overføringsverdi til fotballen. Samtidig mener vi vår idrett er allsidig i seg selv, og vi vet at mange vil spille fotball hele året. Det er derfor viktig at vi legger til rette for dette gjennom hele året, og at kretsene sammen med klubbene tilbyr serie og turneringsspill i en sesong som varer lenger enn kun fra mai til september, med pause i hele sommerferien.

Enkelte forhold som kommer frem i artiklene (Oslo) gjelder selvsagt også i resten av Norge, her vil fotballkretsene følge opp at klubbene følger NFF si bestemmelser. Eksempel når klubber driver «jakt på 12 åringer»