NFF

Norske trenere valgte Færøyene på utviklingsveien

Norske trenere valgte Færøyene på utviklingsveien

sammensatt bilde av RS, foto twitter.com/KI_Klaksvik, foto Espen, Haakon privat, twitter.


Trenerutvikling

Reidar Schjei*
UEFA A-lisens
Diplomtrener NIF/Olympiatoppen

Det har blitt populært for norske fotballtrenere å velge jobber på Færøyene de siste årene. Hvorfor dra til Færøyene?

Færøyene er en øygruppe i det nordlige Atlanterhavet, midt mellom Norge, Island og Skottland. Øygruppen består av 18 øyer med til sammen 54 000 innbyggere (2023) tilsvarende antall som Bodø 53 259.

Fotball regnes som Færøyenes nasjonalsport ved siden av roing. Færøysk fotball har røtter tilbake til 1800-tallet, men Færøyenes fotballforbund ble ikke stiftet før i 1979, og de ble medlem av FIFA i 1988. På øya er det kun to gressbaner, og det er her landskampene spilles. Vi skal ta en tur innom Færøyene sitt landslag i en senere artikkel hvor vi også har noen kjente.

Toppdivisjonen

Den færøyske toppdivisjonen består av 10 lag:
B36 Torshavn, EB/Streymur, AB Argir, HB Torshavn, IF Fuglafjørdur, Klaksvik, NSI Runavik, Skala Itrottarfelag, Vikingur og TB Tvøroyri.
Et større antall norske spillere har valgt å spille for ulike klubber på Færøyene gjennom flere år.

IK Klaksvik

Klubben ble grunnlagt i 1904.
Det er første og fremst klubben Klaksvigs Idrætsforening (KI)som har satt Færøyene på Europakartet.

Klubben har deltatt i europeisk sammenheng ved flere anledninger, blant annet i Mesterligaen (1992/1993 og 2000/2001), Cupvinnercupen (1995/1996) og UEFA-cupen (1997/1998) (1999/2000) (2002/2003) (2003/2004) men uten å kvalifisere seg videre til sluttspill.
Djupumyra er hjemmebanen til Klaksvík sine herre- og damelag.

Med norsk trener i 8 år

Den norske treneren Mikkjal Thomassen (47) styrte og la grunnlaget for KÍ Klaksvík sitt gjennombrudd i Europa fra 2014-2022. Thomassen avrundet sin epoke med å kvalifisere IK Klaksvik til spill i Conference League i 2023. Dette medførte at KI Klaksviks stadion økte kapasitet fra 1500 til 3000 tilskuere.
Klubben har få heltidsansatte og drives av en håndfull mennesker som jobber i mindre stillingsprosenter.

Norske trenere med på eventyret

Magne Hoseth tok over som hovedtrener etter Thomassen fra 2022 og fikk med seg Molde legenden Daniel Berg Hestad som assistent og med Vegard Forren i midtforsvaret.

Hoseth og Berg Hestad gjorde underverker med den lille klubben fra Færøyene. Sammen førte de Klaksvik til gruppespillet i Conference League i 2023.

På høsten ble KI Klaksvik klar for å ta imot den franske storklubben Lille i gruppespillet i Conference League.

At vi har muligheten til å ønske dem velkommen til Færøyene for en tellende kamp i Europa kommer til å bli spesielt for klubben og for hele landet, uttalte Klaksvík-trener Magne Hoseth før kampen til media.

Dette ble historiens første europeiske gruppespill kamp på færøysk jord.  Kampen endte sensasjonelt endte 0-0, og Klaksvik eventyret var i gang og resten av eventyret kjenner vi godt til. Først slo de svenske Hækken med Per Matias Høgmo som trener, det samme skjedde i første kamp i tredje runde i Champions League-kvaliken, ved å slå Molde 2-1.
Dessverre ble det tap mot Molde i returoppgjøret.

Økonomisk suksess  

Suksessen har også ført til titalls millioner inn for klubben, som nå har sikret gruppespill i Conference League for første gang i historien. IK Klaksvik er en klubb hvor pengene går dit det er størst behov og vil prioritere.

Utvikle anlegg, økonomi og spillere. Vi skal ikke kjøpe spillere. Vi kan ikke begynne å være noe vi ikke er. Vi er en hardtarbeidende klubb som står på hele tiden. Vi er fire ansatte på 100 prosent, resten er her fordi de har et stort hjerte for klubben. Vi må nok gjøre noen forandringer. Det er et stort ansvar på de som jobber deltid, svarer Hoseth til nettavis.no.

Etter at Europa eventyret var over, fikk Magne Hoseth mange nye tilbud som gjorde at han og Berg Hestad forlot klubben.
For øyeblikket har ikke Hoseth trenerjobb, Berg Hestad er tilbake i Molde FK som hovedtrener for Molde 2.

Ny Norsk trener klar for KI Klaksvik

En ny norsk trener er på plass i Klaksvik.
Haakon Lunov ble klar fra januar 2024, og har skrevet 3. årskontrakt med klubben. Haakon Lunov trente sist Fram Larvik, han har en fortid fra Strømsgodset, Vålerenga og Celtic som assistent for Ronny Deila.

I januar 2024 signerte Espen Haug en 3.årskontrakt som assistent trener til Lunov, etter flere tiår i Raufoss Fotball og de siste seks årene i SK Gjøvik-Lyn.
Espen Haug i intervju med Oppland Arbeiderblad:

Jeg kunne ikke si nei takk til en slik mulighet. Det er en flott mulighet for meg både fotballmessig og til å komme ut av landet som trener, sa Espen Haug da han takket ja i januar.
– Jobbmessig trives jeg fryktelig godt.
1.Både klubben og byen har tatt meg veldig godt imot. Dessuten er det ikke snø her. Det synes jeg er fint, sier Espen Haug til
oa.no/ (+ artikkel)

Imponerende innstilling

Her jobber eller studerer spillerne ved siden av å spille fotball. Spillerne vil jobbe ved siden av fotballen, forteller han. Det er en vanvittig god innstilling i spillergruppa. Jeg har ikke vært i noen klubb med slik kultur. Det er også mange gode spillere i gruppa. De fleste er mellom 21 og 34 år, og vi har en rekke landslagsspillere. De ønsker hele tiden å bli bedre, og folket her jobber beinhardt. Jeg er imponert, sier Haug.

Jeg tror vi ville kjempe på nedre halvdel av eliteserien eller helt i toppen i OBOS-ligaen. Det er mange spillere med mye erfaring fra både landslag, og i fjor også fra Conference League, sier Espen Haug til oa.no/

Status så langt pr 18.04 2024 etter 5 kamper

  1. Vikingur Gotu: 15 poeng, 16-3 i mål scor
  2. Klaksvik: 9 poeng, 11-6 i mål score

Vi ønsker IK Klaksvik med Haakon og Espen lykke til med årets sesong 2024.

For de som ønsker å følge med:

Link: Færøyene fotball

Link: til tabell 2024: