NFF

Hvordan skru- curle ballen i mål?

Hvordan skru- curle ballen i mål?

Sammensatt bilde RS YouTube skjermdump fra linker i artikkelen 

 

Faglig utvikling
Trenerutvikling
Spillerutvikling

Reidar Schjei UEFA A-lisens
Diplomtrener/Olympiatoppen

Verdens beste fotballspillere har ekstreme ferdigheter. Enkelte har helt spesielle «spiss ferdigheter» – eksempelvis det å skru ballen i mål fra ulike vinkler, enten det er på frispark eller under fart med ballen. Vi har i dag to norske spillere som er fremtredende med sine spiss ferdigheter, Erling B Haaland med sine spektakulære scoringer, Martin Ødegaard  med sine presise pasninger som følger i Tony Kroos sine fotspor.

 Egentreninger

Begge to drev mye egentrening for å bli god på sine spiss ferdigheter som er helt avgjørende for «å vinne kamper. «den perfekte pasningen» som havner presist til «den beste målscorer» ofte kalt som «ferdigscoret» av pasningslegger med et smil😊

Hvor mange trenere legger dette inn i sine treninger, eller egentreninger hvor mange spillere står igjen på feltet for å øve på dette? Det finnes mange eksempler på at David Beckham, Ole Gunnar Solskjær, Lionel Messi, Ronaldo, drev mye med egentrening, det samme har selvsagt de fleste av dagens toppspillere gjort.

Med søkelys på frispark, avslutninger og skudd på mål

Dette er dagens fokus, hvor det kreves refleksjon, bevisstgjøring hvordan overføre dette til øving og treninger.
Det blir en (kort) kjennskap til
«magnus- efekten» – en forskning fra fysikeren Heinrich Gustav Magnus gjorde i (1802–1870). Hvorfor ballen i golf, bordtennis og fotball får en slik vanvittig skru enkelte ganger.

Dette er en oppdatering og forkortelse av en tidligere artikkel på fotballtreneren.no i 2019 (link til slutt i artikkelen)

«Magnus-effekten»

Rotasjon som endrer luftmotstanden (se hovedbildet)
Når en ball beveger seg gjennom luften, vil luftstrømmen følge ballens overflate før den «slipper» i bakkant. Dette fører til en avbøying av luftstrømmen bak ballen. Når luftstrømmen får en bevegelse i én retning, vil ballen få en bevegelse i motsatt retning. Hvorfor og hvordan vil bli fortalt gjennom vedlagte video-eksempler
Før vi går videre, minner vi om spesifisitets prinsippet:
«Det du ønsker å bli god på, må du trene mye på»

Da må en vite hva man skal øve på, hva, hvorfor, hvordan?

Da starter vi å se på Verdens beste

Messi er kåret til Vedens beste spiller, mye pga alle sine assist og scoringer. Totalt gjorde Messi 672 scoringer  og 288 assists på 778 kamper for Barcelona. Han har klubbrekorden i målgivende pasninger og scoringer. Xavi har spilt 767 kamper for klubben, og Andrés Iniesta er nummer tre på lista med 674 kamper.
Frem til 2015 var det kun Xavi som tok frisparkene, deretter ble det Messi.

På Messi sin 30 års dag i 2017 ble det fremhevet 30 forskjellige rekorder han hadde oppnådd gjennom sin karriere. Messi er jo fortsatt aktiv så disse eksemplene har garantert økt etter dette, noe Haaland må strekke seg etter for å bli arvtaker som Verdens beste spiller.

YouTube: Messi sine 30 rekorder blaugrana.no

Visualisering av de aller største, hva og hvordan?

Dette fremheves av verdens beste gang på gang som skrur ballen i mål fra alle kanter/vinkler på banen. Alle er samstemt i at dette startet de tidlig med, og de terpet og terpet dagen lang.

Visualisering er å se for seg noe i mentale bilder, være seg situasjoner og ting som har skjedd eller som skal skje. Fordelen med visualisering er at det gir muligheten til å forberede deg på ting i forkant. Når du visualiserer en mulig situasjon, har du flere muligheter, valg.  

Visualisering, terping, terping og atter terping

Erfaringen med innøvelse av å «skru ballen i mål» handler alt om å terpe, terpe og atter terpe! Her kan man starte så tidlig som mulig da må man har så stor «kraft» i skuddfoten at man kan skyte ballen i mål utenfor 16 meteren. Man kan starte uten «mur/figurer», for deretter å gjøre det sammen med oppsatt mur/figurer/spillere

All erfaring viser at det beste er å terpe inn dette gjennom å visualisere, studere videoer av «de aller beste» som har framhevet seg på dette. Det er ikke alltid at trenere er i stand til å vise det «perfekte frisparket»
Har funnet frem til noen gode eksempler som ligger ute på YouTube, sett gjerne  hastigheten på videoen i «slow-motion» for bedre visualisering og innlæring. Alle barn  har i dag mobil for ned lasting av slike eksempler.

Dette innøves best i ekstra treninger sammen med venner, foreldre, trener osv. Har fulgt en spiller fra han var 8 år, hvor han sammen med sin far har drevet egentrening på søndager. Nå setter han perfekte «skru-baller» på høyde med de aller beste og han er inne  på G-15 landslaget.

De aller beste scoringer på frispark.

Vi starter med et «historiske eksempel» som satte stort søkelys på nettopp det å «skru-curle ballen i mål». En vanvittig scoring som har gått verden rundt, det beste eksemplet på «Magnus effekten» og som mange har forsøkt å etterligne i ettertid.

NB det er varierende eks hvor hardt dette skuddet var, men de fleste er på rundt 135 km/t. Legg merke til gutten som står til høyre ved målet, han trekker seg unna, det er mye å visualisere i dette eksemplet, avstander, mur(ene) osv

1.YouTube: Roberto Carlos scores an amazing free kick against France.

Selvsagt må vi fortsette med Verdens beste.

Ved gjenopplev alle mål som Lionel Messi scoret på frispark med det argentinske laget og i alle hans klubber: Barcelona, ​​​​PSG og Inter Miami. Ca 20 minutter.
2.YouTube El Golazo

De neste eksemplene er rein visualisering av en rekke spillere rundt hvordan curle- skru ballen, med kommentarer, hva, hvordan, hvorledes gjøre det, noe på engelsk noe på norsk.

For å presisere at det er «up to date» vises neste eksempel fra Manchester City med Kevin De Bruyne hva hans terping har ført til.

3.UNSTOPPABLE FREEKICKS | F2 & K EVIN DE BRUYNE ca 7 min

4.YouTube: F2 & KEVIN DE BRUYNE | SHOOTING & MOVEMENT MASTERCLASS ca 4 min

5.SKYTE BANAN SKRU 10 min på norsk
YouTube Anders Solum:

6.LINK: YouTube EVERY TYPE OF FREE KICK i Premier League 10 min .

7.YouTube 7mlc: How To Curl The Ball | Step By Step Bending Shooting Tutorial va 7 min

Relatert artikkel fotballtreneren.no er over 5 år gammel, enkelte linker funker ikke.