NFF

Kan Rosenborg bli årets outsider i Eliteserien?

Kan Rosenborg bli årets outsider i Eliteserien?

Sammensatt bilde RS: med foto RS og Marius Dahl

 

Nyheter

 

Skribent
Reidar Schjei
UEFA A-lisens
Diplomtrener NIF/Olympiatoppen

Optimisme gir håp, og tro på at RBK vil returnere inn i den bedre halvdelen i årets eliteserie. Spørsmålet er kan de kjempe om å bli blant de fem beste, eller bedre?

Dette er daglig samtaleemne blant den «evige supportergjengen» (bilde)som alltid er representert på hver eneste trening. De har sett tusenvis av treningsøkter av trenere som har kommet- og godt i mange år på Lerkendal. Må innrømme at «skribenten» har deltatt i denne gruppa de siste 10 årene, og litt før den tid også.

Sammen med dyktige veiledere, har skribent  vurdert og satt karakter på ca3500 treningsøkter gjennom UEFA B-kurser fra  2003-2019.

Etter å ha sett RBK i trening fra dag 1 i januar 2024 samt treningskamper og gjennomføring av pre-season så langt, får trener Alfred Johansson en meget «høy rangering» på skalaen.

Høyintensitet, frispilling bakfra, styre spillet og gegen-press

Det som slår en, er at Johansson sin filosofi peker mye i retning av svenske Erik Hamren sin inntreden i RBK i 2008 og som endte med RBK som serievinnere i 2009. Kanskje klarer en «ny svenske» trener å gjenskape dette?

Johansson har selv oppført «Pep» Guardiola som sin rollemodell. Skribenten kan bekrefte at mye av «Pep» sin filosofi gjenspeiler mye av det han gjør på feltet, og som har vært innenfor City/PEP sine murer flere ganger.

Etter at RBK var ferdig med sine treningsleirer i Spania fikk RBK-sjefen spørsmål fra adressa.no om hvilke faktorer han sikter til når han sier at laget er der han hadde forventet, ble han ivrig:

Johansson slår hånda i bordet – og forklarer

-Når jeg ser på kamper fra fjoråret ser jeg et lag som faller, faller, og faller i presspillet. Nå ber vi spillerne om å ta et steg framover, framover, og framover i presspillet. Det er en stor forandring i adferd og et annet tankesett. Det tar tid å forandre et sånt adferdsmønster hos et menneske. Det er ett tydelig eksempel på hva som gjør at vi er akkurat der jeg hadde forventet, klar tale til adressa.no

Vi legger til, er man litt tålmodig, og får på plass spiller logistikken med noen «målscorere» vil vi helt sikkert se RBK kjempe i toppen igjen.
Da må man ikke la seg rive med og se seg blind på «alle ekspert-tippere» sine spådommer foran årets sesong 2024.

Som et eks:  å snu det negative til det positive:
Den svenske treneren Gunder Bengtson overtok Vålerengen i 1983, det startet dårlig på våren og det ble satt negative spørsmål i pressen selvsagt:
Bengtson svarte klart og tydelig « lugna no vi skal slå til fra underlege»
VIF ble seriemestre og kom til cupfinalen, men tapte den mot Moss. Bengtson gjentok prestasjonen og ble seriemestre  i 1984.

Først positive tipps, deretter negative fra TV2

Tv 2 sin sine første tipps fra fotballkommentator Jesper Mathisen for årets eliteserie tippet han RBK på 5 plass utfra spiller logistikk og resultat i 2023.
Den har blitt godt mottatt.
1.Bodø-Glimt, 2.Molde, 3.Brann, 4.Viking, 5.Rosenborg

LINK: tv2.no/sport

TV2 med ny Power ranking

Jesper Mathisen og Yaw Amankwah har utarbeidet en power ranking for Eliteserien basert på hvordan lagene ser ut akkurat nå etter de første treningskampene i pre-season.
(før kampen mot Molde 1-1) Der har de plassert RBK nærmere nedrykksstreken. Den har blitt dårlig mottatt selvfølgelig.

Alfred Johansson har litt av en oppgave foran seg i Trondheim, og denne vinteren har gitt flere eksempler på at det blir alt annet enn enkelt. Det har blitt klare tap i treningskampene mot Vålerenga og Brann, men i begge disse kampene har det faktisk vært en del positivt spillemessig.

Johansson vil at RBK skal være et spillende lag, de skal spille seg ut bakfra og de skal ha en klar plan med måten de angriper på. I løpet av sesongen kan nok dette bli bra, men det kommer til å ta tid. Håkon Volden er bare 16 år og har vært fantastisk god som midtstopper i vinter, og det kan fort være at han starter første seriekamp om en måned. Håkon Røsten er også en meget talentfull midtstopper, men heller ikke 19-åringen er enda den klare lederen Rosenborg trenger. Hvordan setter Johansson opp forsvaret sitt?
Og hvem skal være forsvarssjefen denne sesongen?

Det er også usikkerhet rundt spissplassen. Ole Sæter sliter med kroppen, Isak Thorvaldsson er langt unna noe toppform og det samme gjelder Noah Holm. En spiss må signeres før seriestart, men hvilke alternativer finnes med Rosenborgs økonomi?
Vi tror Johansson skal få utviklet Rosenborg i riktig retning, men det vil ta tid. Akkurat nå ser RBK ut som et lag på nedre halvdel av Eliteserien.

Seriestarten nærmer seg for hver uke nå

Selv om det gjenstår noen uker til seriestart forteller  trener Johansson at han tenker lite på de kommende resultatene, og på hvordan på hvordan RBK vil se ut mot Sandefjord 1. april.

– Det eneste som er mitt fokus er at dette laget skal bli bedre

Generalprøve RBK mot Molde lørdag 2.mars

Denne kampen ga  RBK et godt bilde hvor de står så langt i pre-season.
Moldelaget som er i kampmodus allerede, spiller i Europa og som skal møte Ronny Deila Ronny Deilas Club Brugge i 2 kamper 7. og 14. mars.
(NB Deila “lever farlig” kan få sparken pga svake resultater så langt)

Fulgt kampen på podkasten til «Rotsekk» med vår Kent  (medlem) Kampen endte 1-1 men RBk hadde flere scoringssjanser og «Rotsekk» mente at RBK burde ha vunnet kampen. Kent hadde også en klinkende klar melding til Jesper Mathisen, hvor han kunne putte sitt RBK Powerranking tipps «en viss plass»

Smiler og ler
Rotsekk-stikket har nådd Kristiansand og Jesper Mathisen, som ler hjertelig av meldingen fra Aune.
– Jeg smiler og ler av slike meldinger. Jeg synes det er fantastisk, sier han til Nidaros.no

Kort oppsummering av kampen:

Johansson hadde følgende tanker om 1-1-kampen mot Europa-kometene til nidaros.no etter kampen:

– Vi kunne definitivt gjort det bedre både i omstillingen og om å få tak i ballen høyere. I avslutnings spillet var det lite bevegelse i feltet. Samtidig kom vi ut med en herlig energi i andre omgang. De første 20–25 synes jeg vi ser veldig bra ut. Vi går høyere på dem og får tak i ballen høyere. Vi får etablert oss noen ganger på deres halvdel og skaper situasjoner, sier Johansson.

– Jeg synes mange avslutninger kunne vært bedre, men vi spilte bra i den perioden og scoret et fint mål ved Jayden. Etter den perioden tok vi det kanskje for rolig. I stedet for å gå for det andre målet, drar vi ned tempo, så kommer byttene og de siste 15–20 minuttene blir rotete og de får et mål, fortsetter han.
lese hele artikkelen på Link nidaros.no 

RBK inn blant de tre beste?

Etter alle observasjoner og vurderinger så langt avrunder vi med følgende tipps:
RBK vil i løpet av høsten være med å kjempen om de viktige plassene som gir spill i Europa i 2025, etter VM i Granåsen.
Brann rykket opp fra OBOS-ligaen overasket alle med å bli nr 2 i Eliteserien i 2024.
Hvorfor kan ikke RBK klare å gjøre det samme i 2024?

Vi ønsker Rosenborg lykke til i årets sesong.