NFF

Blått kort i engelsk fotball- kaos

Blått kort i engelsk fotball- kaos

Sammensatt bilde RS

Nyheter

Reidar Schjei
UEFA A-lisens
Diplomtrener NIF/Olympiatoppen

«VAR» det ikke det ene, «VAR» det det andre» et kjent sitat i historien.

Selv om «VAR» (Video Assistant Referee) ble vedtatt innført i Norge i 2023   pågår debatten , hvor svært mange ønsker «VAR» fjernet i fotballen. Nå har det dykket opp en ny ting som skal endre fotballverden  og som så langt  har ført til misforståelser og debatt.

Det BLÅ kortet
Det nye, som nå er kommet i søkelyset, og pågående debatt er innføringen av «Blått kort» i fotballen.
Det er første gang siden fotball-VM i 1970 at et nytt kort introduseres i fotballen. Da kom det gult og rødt kort. Det blå kortet vil tas i bruk om en spiller begår en kynisk feil eller viser uenighet mot en av dommerne. Det vil føre til at spilleren blir utvist i ti minutter. To blå kort vil tilsvare et rødt kort. En spiller som får blått kort og deretter gult kort, eller omvendt, vil også bli utvist.

England ønsker å prøve dette
Forrige uke gikk den engelske storavisen The Telegraph ut med at det engelske fotballforbundet (FA) vil teste det nye kortet på lavere nivå,  men som kan innføres i FA-cupen og Premier League allerede til sommeren 2024.

Debatten i gang
Dette har ført til meget stor debatt, ikke bare i England, i andre land, men også her i Norge.
Norge har gjort det helt klart at det ikke vil bli utprøvd i Norge i nær fremtid.
Dommersjef Terje Hauge forteller til TV 2 at det ikke vurderes å innføre blått kort i den norske toppfotballen.

– Vi har ikke planer om blått kort i toppfotball sesongen 2024, men vi vil følge med i andre ligaer og prosjektet i breddefotball, skriver Hauge i en tekstmelding til Kilde:TV2.no/direkte

FIFA slår tilbake mot uriktig rykter om blått kort
Som sagt forslaget har vært heftig debattert helt siden det traff offentligheten, men nå har FIFA tatt fart og kommet på banen.
FIFA skriver i en pressemelding at rapporter om blått kort på toppnivå i fotball er uriktig og prematurt og bør begrenses til å testes på en ansvarlig måte på lavere nivåer.

Eventuelle slike forsøk bør begrenses og testes på en ansvarlig måte på lavere nivåer dersom det innføres, skriver FA fotballforbundet på sin medie- og kommunikasjons konto på X.
FIFA har til hensikt å gjenta når dette agendapunktet diskuteres på IFABs generalforsamling 1. mars», heter det i meldingen.
telegraph.co.uk

Men rykter går om at innføringen av blått kort i engelsk fotball har blitt utsatt på grunn av økende motstand mot forslaget.
i følge Kilde:  telegraph.co. uk fotball

Relatert artikkel “VAR” innlegg til Rosenborg sitt årsmøte: les nidaros.no 

Vi følger utviklingen videre.