NFF

Hva er verdens beste fotballferdighet?

Hva er verdens beste fotballferdighet?

 

 

Bilder: sammensatt skjermdump

Faglig sportslig utvikling.

Av Reidar Schjei
UEFA A-lisens
Diplomtrener NIF/Olympiatoppen

Denne artikkelen la jeg ut på fotballtreneren.no i 2019, det er 5 år siden det.
Etter min vurdering tror jeg at den holder «mål» og vel så det i forberedelsene inn i «pre-season» til 2024.
Ser at tittel og artikkel kunne vært oppdatert litt, men det får gå som den er. Ettersom fotballtrenere.no «eier» min artikkel må jeg gjøre en innledning her og for så å linke til artikkelen fra 2019.

«Spissferdigheter, fotballferdigheten»

Tar vi for oss noen av verdens beste fotballspillere (2019) finner vi mange som utmerker seg med gode «spissferdigheter». De fremviser ekstreme delferdigheter som til sammen gir en meget «god fotballferdighet» som er like viktig i 2024.

NFF sin definisjon av fotballferdighet er:
«Fotballferdighet er hensiktsmessige handlingsvalg og handlinger for å skape og utnytte spillsituasjoner til fordel for eget lag.
Fotballen er i stadig utvikling, og det som er sikkert er at det finnes utrolige mange gode spillere i verden som kan være referanser og ønske bilder på «god fotballferdighet» for oss trenere for utvikling av spillere til norsk fotball.

Gode delferdigheter

Den «gode fotballferdigheten» består derfor av en rekke delferdigheter. Ved å se på de aller beste kan vi trekke frem noen av de aller viktigste. Den «komplette spiller», som har alt, er det absolutt vanskelig å finne. De fleste har noen spissferdigheter.  De mest offensive spillere kan mangle noe på det defensive, og omvendt.

Det er mange spillere å trekke frem. En av de aller beste er Lionel Messi, som er kåret til verdens beste spiller 8  ganger(justert). Vi kan en vel trygt si at han har en utrolig «god fotballferdighet» (ref.  definisjon). Han har også flere gode delferdigheter som vi ønsker å utvikle våre spillere på.

Vi har valgt ut tre av delferdighetene som særlig kjennetegner Messi sine offensive ferdigheter: 

  1. God ballkontroll – det vi kan kalle «sjef over ballen»
    2. God pasningsferdighet – spille andre gode, god på «assist»
    3. God på scoringsferdigheten

Refleksjon og «gode bilder» på delferdigheter

Det finnes et utall av videoer av Messi, som viser «gode bilder» av hans fotballferdighet. De som er plukket ut denne gangen er av nyere dato og viser nettopp de tre utvalgte delferdigheter som vi har funnet frem til.

Siste kåring av verdens beste

NB Messi har jo hevdet seg godt også etter 2019, ble jo kåret til «verdens beste spiller»  i 2023, foran Haaland.

Reflekter over det Messi har gjort gjennom opp mot det Haaland har gjort så langt, kanskje han har noe igjen på utviklings veien før han er «verdens beste» for det tror vi han blir? (ref tidligere art verdensmester-eller-verdens-beste)

Når du setter deg ned og ser videoer anbefales at du reflekterer og noterer kommentarer underveis og svarer på noen spørsmål under hver delferdighet. Motivasjonen for dette er at du skal omdanne disse «bildene» til din egen treningshverdag, og da er det spesifisitetsprinsippet som gjelder.

Spesifisitetsprinsippet

«Det du vil bli god på må du øve mye på». 

Det betyr også at treningen må være så lik kampsituasjonen som mulig og det må visualiseres, terpes om og om igjen.
Før du klikker deg inn anbefaler jeg, etter erfaring og la spillerne få se de utvalgte videoer. Som eks har jeg latt spillere i barnefotballen (10-12 +) få tilgang til videoene, hvor jeg har presisert at disse må de se og visualisere mange ganger. -Det siste dere gjør før dere legger dere om kvelden. Spesielt den av «Messi in slow- motion ca 6 min» Sjef over ballen.
NB! Jeg har også benyttet denne videoen (er) ved mine Grasrottrenerkurs.

Trykk link artikkel fotballtreneren.no 2019.

Med følgende avsnitt:
«Sjef over ballen»
«Pasningsferdigheten»
«Scoringsferdigheten»

Lykke til på utviklingsveien