NFF

Frivilligheten innen idretten

Frivilligheten innen idretten

Illustrasjon: frivillighetensdag.no

Samfunnsrollen

Reidar Schjei
UEFA A-lisens
Diplomtrener NIF/Olympiatoppen

Innledning:
Denne artikkel tror jeg berører dere alle som leser dette, enten vi er kvinne, mann, foreldre, besteforeldre sågar oldeforeldre. Tror mang en trener her inne, har vært, og er engasjert som frivillig når det er behov for det.

Frivilligheten innen idretten en bærebjelke.
Kilde: regjeringen.no

Idretten bidrar til fellesskap og samhold, og skaper en arena der mennesker kan møtes og knytte bånd. I tillegg til å skape sosiale relasjoner, bidrar idretten også til å fremme fysisk og mental helse. Gjennom trening og aktivitet får barn, ungdom og voksne muligheten til å holde seg i form og opprettholde en sunn livsstil.

Frivillig innsats i norsk idretten

Idretten  er landets største barne- og ungdomsorganisasjon og den klart største arenaen for frivillig innsats på fritiden. Dette gjør idretten til en sentral bidragsyter når det gjelder sosial integrasjon, nettverk, fellesskap og tillit, både i majoritets- og minoritetsbefolkningen.

Hvordan påvirker idretten samfunnet?

Idretten bidrar til fellesskap og samhold, og skaper en arena der mennesker kan møtes og knytte bånd. I tillegg til å skape sosiale relasjoner, bidrar idretten også til å fremme fysisk og mental helse. Gjennom trening og aktivitet får mennesker muligheten til å holde seg i form og opprettholde en sunn livsstil.

Idrettsforbundet om bærekraft
Kilde: Norges Idrettsforbund

Idrettens visjon er idrettsglede for alle. For å nå en slik visjon må vi både jobbe for en inkluderende idrett, en sunn idrett og en grønn idrett. På den måten er vi også med å bidra positivt til de tre dimensjonene i bærekraftig utvikling: sosial bærekraft, økonomisk bærekraft og klima og miljø.

Norsk idrett må oppnå aksept for sin kompetanse og potensial som tilrettelegger av fysisk aktivitet for helse og trivsel, herunder offentlig finansiering av idrettens folkehelse tiltak nasjonalt, regionalt og lokalt. Norsk idrett skal være en samfunnsaktør som tar hensyn til natur, klima og miljø.

Frivilligheten er en av bærebjelkene i norsk idrett og en stor ressurs for samfunnet. Idrettslag og råd koordinerer og organiserer den lokale frivilligheten. Over 60 prosent av befolkningen mellom 16 og 79 år deltar i frivilligheten. Selv om frivilligheten er frivillig og skapt av frivillige, er det mye kommunen kan bistå med som kan hjelpe med å skape aktivitet og senke terskelen for å bli frivillig.

Befolkningen er stadig i endring. Derfor er også frivilligheten i stadig endring. Ved flere anledninger har frivilligheten snudd seg raskt rundt for å avhjelpe storsamfunnet. For eksempel ved flyktningkrisen. At kommunen vet hva frivilligheten gjør og prioriterer, og omvendt, er viktig for et godt samspill mellom kommune og frivillighet.

 Frivilligheten størst innen idrett og sport

Kilde: Norges Idrettsforbund

Det var 7788 ordinære idrettslag og 1411 bedriftsidrettslag tilsluttet NIF okt 2023. Totalt gir det 9199 idrettslag.
Antall medlemskap i de ordinære idrettslagene ved årsskiftet var 1 831 893.

Frivilligheten er overalt i hele landet, alle generasjoner er med, og idretten engasjerer langt utover de som er aktive.

Nettopp derfor har også idretten en viktig rolle å spille i den globale dugnaden for å nå bærekrafts målene.

Ved å utnytte ressursene enda smartere, kan en engasjere enda flere, og sammen bidra til en sunn og frisk befolkning. Denne siden skal både informere og vise frem idrettens bærekrafts arbeid, dele gode verktøy og inspirere idretten til å bli enda mer bærekraftig.
Til sammen utgjør dette 58 millioner dugnadstimer i norsk idrett hvert år. Statistisk sentralbyrå oppgir verdien av dette arbeidet til hele
17,3 milliarder kroner.

Frivillighetens dag markeres 5.desember hvert år og markeres over hele Norge. Det er også FNs internasjonale dag for frivillighet.

Relatert artikkel: fotballtreneren.no :Frivilligheten tilsvarer over 10 000 heltidsstillinger i fotballen

Tusen takk til dere alle som stiller opp som frivillig, dere kan trygt si at dere er med og bidrar til «fellesskapet» for milliarder av kroner.