NFF

Revitalisering i norsk fotball

Revitalisering i norsk fotball

Reidar Schjei
UEFA A-lisens
Diplomtrener NIF/Olympiatoppen

 Store norske leksikon:
«Revitalisering betyr å restaurere, omforme eller omskape eit fenomen frå eldre tider slik at det passar i samtida»

Innledning:
I fotballsammenheng tolker jeg synonymet revitalisering, som å gjenskape litt av nasjonens- og klubbenes DNA.
Utvikle det som har vært bra, sette ny fart, med ny visjon, målsetting, engasjement, optimisme, for fremtidens fotball nasjonalt, internasjonalt.

Fremoverretta

Det aller viktigste er at en «ser fremover», dette gjelder i all idrett.

I skihopping går man ikke tilbake til DNAet med «samlet skiføring» selv om man fortsatt elsker
«stil-hoppingen» med 20 i stil av  Bjørn Wirkola.
Man hopper jo så mye lengre med V-stil. Dette var det en ukjent, fremtidsrettet svenske, av alle, som innførte i internasjonal ski hopping, med sedvanlig protest fra Norge.
Dette var ikke første gangen at andre nasjoner kommer med fremtidsretta endringer i andre idretter, hvor Norge har motsatt seg disse, men har tapt kampen.

«Klubben som sjef» har ansvaret.

DNA er selve grunnmuren i fotballutviklingen, som først og fremst bygger på arv, historie, miljø, kultur, verdier, erfaring, resultater, stolthet og integritet. Dette er enhver klubb sitt ansvarsområde.
Utviklingen handler fortsatt om fotballferdigheten, spiller logistikk, tilpasset spillestiler, og ikke minst hvordan landslag, klubber ønsker å fremstå for sitt publikum både på – og ikke minst utenfor banen.
Her vil jeg komme med en liten advarsel.
Det er ikke alle gener fra det gamle DNAet som bør bringes med videre. Fotballverden har hatt en enorm utvikling de siste 20 årene.

Norsk fotball i utvikling

Dette er vel et av de viktigste temaer NFF og Norsk Toppfotball har tatt tar tak i og gjør det ennå. Revitalisering av A- landslagene er i gang for herrer og kvinner frem til man kommer i gang med kvalifiseringen til neste EM, VM og OL.
Dette gjelder også for enkelte klubber/lag i Eliteserien, Toppserien og OBOS ligaen, som trenger et nytt løft inn i 2024.
Det finnes sikkert lag og klubber i lavere divisjoner som også bør sette av tid for å revitalisere seg i den kommende
Pre-season, oppkjøring til neste sesong.

Fotballens DNA har utviklet seg enormt siden storhetstiden til «legendene» Nils Arne Eggen og Egil «Drillo» Olsen.
Men noe av deres DNA er fortsatt aktuelt å ta med seg.
«Godfotens» DNA fra storhetstiden til Nils Arne Eggen og Rosenborg. Det samme er DNAet «Alt for Norge»» med A-landslaget til Egil «Drillo» Olsen sin periode med 2.plass på FIFA rankingen, bak Brasil!

Kvinnelandslaget sitt DNA

Kvinnelandslaget sitt DNA rager jo skyhøyt over de nevnte 2 «legender» når det gjelder prestasjoner og resultater.
Siden 1978 har kvinnene deltatt i ni VM, tre OL, og tolv EM. Kvinnelandslaget har vunnet samtlige av de tre turneringene, samt EM to ganger. I tillegg har de sølv i VM og EM og bronse i OL, og er dermed et av de mest suksessrike kvinnelandslagene i verden. Kvinnenes storhetstid strakk seg fra 1987 til 2000 der alle gullmedaljene kom, men det er 23 år siden nå. Dette gjelder herrelandslaget også. Har vi ikke fulgt med i timen?

Kvinnelandslagets trener «legender»
Sjelden blir de nevnt, de eneste trenere som har oppnådd å ta medaljer i VM, EM og OL.
Med alle respekt.

Erling Hokstad (1983–1989) Gull EM 1987, Sølv 1989.
Even Pellerud (1990–1996) Sølv EM 1993,
Gull VM 1995, Bronse OL 1996.
Per-Mathias Høgmo (1997-2000 Gull OL 2000.
Det er kvinnelandslaget sin siste medalje så langt.

Spørsmålet er, hvordan skal man revitalisere DNA et til kvinnelandslaget for videre utvikling fra 2024?

RBK revitaliserer sitt DNA?

Etter totalt 26 seriemesterskap, tolv NM -titler, én Intertotocup-seier. RBK har nasjonalt inntil nå vunnet «The Double ti ganger, siste gang i 2018. Dette gjør Rosenborg til tidenes mestvinnende fotballklubb i Skandinavia.
Hvor realistisk er det å komme seg frem dit igjen, hva må til?

RBK har kvalifiserte seg til Mesterligaen hvert år i perioden 1995-2007 med unntak av 2003/4 og 2006/7 sesongene. Dette gjør RBK til et av de mest deltakende lag i UEFA Champions League. For et DNA!
(kilde Wikipedia) I skrivende stund ligger RBK på 10 plass. Det dårligste siden 1977 (46 år) da de rykket ned til 2.divisjon.

Det skal bli spennende å følge RBK revitalisering de er i gang med. Klubbstyret har jo lagt mye av dette ansvaret til sine hovedtrenere siden 2010, hvor de har sparket trenere i tur og orden, et DNA som ikke bør bli med videre!

Revitaliserte sitt DNA etter 56 år 

Helt siden 1966, sist England ble VM-mestre har det Engelske Fotballforbundet (FA) famlet etter å gjenskape sitt DNA,
etter 56 år.

I 2014 satte FA (forbundet) i gang med å revitalisere sitt DNA prosjekt hvor de ga seg en frist til 2018. Dette ble presentert da Norsk Fotballtrenerforening var på studiebesøk på St. Georges Park, England sitt nasjonal anlegg i Midlands.
Vi var 2 delegater fra Trenerforeningen som deltok på AEFCA (Europeiske trenerunion for UEFA -land) sitt årlige symposium i Tyrkia i 2018. En del av programmet var at FA med prosessleder Peter Sturgess presenterte England sitt nye DNA.
I ettertid kan en vel si at England er på god vei, spesielt med aldersbestemte landslag. Legger til at det det samme som skjer i Norge.  A-landslag herrer har også kommet godt i gang på utviklingsveien både i EM og VM uten å ha tatt de største trofeer.

Kvinnelandslaget har etablert seg som ett av verdens sterkeste lag, med finale i EM i 2009, 3. -plass i VM 2015.
Men det var kvinnene som brøt barrieren etter 56 år og en dag, hvor de vant EM etter å ha slått Tyskland 2-1 i finalen i 2022.
Kvinnene viser veien.

Fotball nasjonene sitt DNA

Som en avslutning og kuriositet tar vi med hvordan den norske fotballegenden og journalisten Jørgen Juve beskrev DNAet på følgende måte i 1936:
Fotball, nasjon og mentalitet:
Historisk har vel de nordiske landene også stått frem med ulike former for fotballkulturer. Spillet utvikler tyskeren hurtighet, hans sans for systematikk. Hos søramerikanerne holdes det varmblodige temperament i tømme, mens hans kjærlighet til hasarden og spenningen får leve fritt. Hos engelskmannen styrkes den stoiske ro, hans taktiske klokskap og hans fairness.
Hos dansken økes hurtigheten, gleden og humøret, hos nordmannen farten, kraften, og skippertakene.

Relaterte artikkel: presentasjon av England sitt DNA
Hvor viktig er fotballnasjonens DNA?
Her får dere et godt eksempel på England sin DNA prosess, samt innsyn i Kroatia sin DNA
Anbefales !
fotballtreneren.no

Link: fotballtreneren.no