NFF

Valg av spill formasjoner inklusiv Bielsa sine 11

Valg av spill formasjoner inklusiv Bielsa sine 11

Fotomontasje: Cupfinaleseminaret 2022, hvor Marcelo Bielsa var årets «skup» med presentasjon av sin filosofi  med 11 spill-formasjoner i 6  timer for over 700 trenere. Foto Reidar Schjei

Valg av spill formasjoner i fotballarenaen?

Debatten rundt valg av spill formasjon er en evig debatt i norsk fotball.
Et av eksemplet er Rosenborg, som etter Nils Arne Eggen (NAE) sin storhetstid absolutt skal tilbake til K- 4-3-3.
Resten av verden benytter et utall andre formasjoner, hvor flere ble benyttet i starten på 1900 eks K-3-5-2 og som enda gjelder i internasjonal fotball.

Debatten før storhetstiden til RBK

Husker godt at dette også var en debatt før storhetstiden til RBK.
Nils Arne var da helt klar på at valg av spill formasjon var en tallkombinasjon som falt på plass utfra hvilke spillere han hadde tilgjengelig til enhver tid.

«Sætt spællaran i den posisjon de passer bæst» så har du formasjonen på plass var klar tale til oss unge fremad strebende trenere.
At Nils Arne endte opp med 4-3-3 kunne godt ha blitt til  4-4-2 ifølge han, som han prøvde i 1971 og som endte med serie- og cupmesterskap.
«Men så ble det 4-3-3 da, og det «fungerte da ganske bra da sjø» etterfulgt med sin sedvanlige gode latter.

Stabil spiller stall

Men en kan jo tilføye at RBK stabiliserte seg gjennom å beholde sine beste spillere over lang tid før de av sluttet sin karriere i utenlandske klubber.
Føyer til at halve laget spilte jo på de norske landslagene.
Men hva mente Nils Arne  om 4-3-3 i hans siste sesong i 2010 hvor RBK igjen ble seriemestre.
Dette var hans noe oppsiktsvekkende kommentar til RBK Web 3.aug 2010:

Gammeldags 4-3-3 går ikke lenger
Dette utdraget er hentet fra RBK WEB i 2010, link til slutt.

Nils Arne Eggen mener at tempoet i internasjonal fotball er for hurtig til at Rosenborg lenger kan bruke klassiske vinger.
– Mange spør: Hvorfor vil du ikke spille gammeldags 4-3-3?
-Det går ikke lenger. Det er ingen som gjør det lenger ??
Det har med utviklinga i fotballen å gjøre:
Man forflytter seg så fort at du skal ha veldig gode vinger for å få dem med i spillet, innleder Eggen overfor RBK web.no.

Hvordan bruker de klassiske vinger nå?

-Jo, de bruker dem på motsatt side. Da har man et oppspills mønster.
Når de kommer, strekker de laget. Så har man venstre-beinte spillere til høyre: Messi har bare et utgangspunkt på vingen – der er han nesten aldri.
Han kommer imot, og så drar han innover. Så kommer skjæringene fra motsatt.
Den store omlegginga for Rosenborg kom med de to 2-0-seierne over Valencia i 2007, da RBK endret fra 4-3-3 til smal 4-4-2 med diamant på midtbanen.
Jeg hadde en finger med i spillet sjøl om jeg ikke var her fast i RBK på den tiden.
– Sånn sett kom formasjonsendringa for å tilpasse seg Europa?
Dette viser at Nils Arne allerede i 2010 så at fotballen endret seg i verden og at skulle RBK komme seg tilbake til Europa, ja da var det ikke å tviholde på 4-3-3 til evig tid.
Her kan du lese mer fra RBK   https://www.rbkweb.no/vis/7673

Internasjonal fotball har tatt et kvantesprang

Dagens fotball viser at spill formasjonene varierer enormt blant de beste klubbene i verden. Det samme er variasjonen blant de respektive landslag.
Her vil jeg legge til at såkalte «nye spill formasjoner» hvor mange skriver seg fra starten på 1900 tallet, hvor 3-5-2 ble benyttet i Europa frem til 1950.

Brasil vant VM med 4-2-4, som på 60 tallet ble til 4-4-2 så videre til 4-3-3 osv. Da skulle alle klubber benytte den mest suksessfulle formasjonen.

Fikk 2 min spilletid første måned

 Aldri har spillere skiftet klubber så ofte som i dagens fotball. Ved nytt klubbskifte skifte må de regne med å møte en nye spill formasjoner og kanskje bli satt i en ny posisjon.

Et eks er da Ola Solbakken gikk fra Bodø-Glimt til Juventus i møte med trener
Jose` Mourinho
Det tok vel over en måned og 2 min fordelt på 2 kamper før han fikk mere spilletid?
Solbakken er jo «oppflasket» på 4-3-3.
Mourinho forklarte dette på følgende måte:
-Han må lære seg hvordan vi spiller og tilpasse seg vårt system først.
Solbakken forstår ikke taktikken vår på samme måte som resten av gutta.
Han vet ikke forskjellen mellom 5-3-2 og 3-4-1-2 (fotballformasjoner).

Valg av formasjon er som valg av telefonnummer

Det som er like fremtredende er at de fleste av verdens beste trenere varierer spill formasjoner fra start og underveis i pågående kamp.
«Pep» Guardiola har beskrevet valg av formasjoner på følgende måte:
Valg av spill formasjoner er som valg av telefonnummer, får en ikke gode svar ringer man et nytt nummer og et til osv,  til man får et godt svar å bygge videre på.
Til sammenligning, når kampen starter flytter spillerne posisjoner  utfra motstanderlagets formasjon, at deres egen formasjonen faktisk ikke spiller noen rolle.

Endring av formasjoner under kampen 

Men den kan endres av «Pep» underveis i kampen, det kan være fra 2-5 ulike valg av formasjoner.  Som nevnt, de fleste valgene gjøres av spillerne selv utfra motstander, men så er de også blant verdens beste til å ta gode valg.
«Pep» bygger dette på sin mentor i starten på hans karriere i Barcelona i 2007. Det var den verdenskjente Argentinske treneren Marcelo Bielsa, som terpet inn tre grunnformasjoner som kan endres på 11 ulike måter.

Dette kom frem under Cupfinaleseminaret i 2022 gjennom  Marcelo Bielsa sitt  6 timers lange foredrag. Han er en av verdens mest omtalte trenere. Han var  Guardiola sin mentor i oppstarten på hans karriere i Barcelona noe som «Pep» har fremhevet mange ganger. Det kan legges til at grunnformasjonen til «Pep» har vært K-4-3-3 fra starten i Barcelona via Bayern München og i Manchester City.

Formasjoner, struktur, organisering og mye terping

Bielsa presentert 3 grunnformasjoner, og til sammen 11 ulike formasjoner som han velger fra start og som kan endre underveis i en kampen.
Bielsa sine valg av formasjoner er:
K- 4-1-4-1, K- 4-2-1-3, K- 4-3-1-2, K- 4-3-3, K- 4-2-2-2, K-4-3-3, K- 4-2-4,
K- 3-4-1-2, K-3-3-2-2, K-3-3-1-3, K- 3-4-3.
Han gjernnomgikk hver eneste  til minste detalj.

Marcelo Bielsa beskriver formasjoner som viktige med struktur og god organisering. Men prinsippene for hvordan laget spiller er det viktigste elementet.
Etter det vi oppfattet krever dette en enorm terping, og kilder sier at Bielsa sin normale arbeidsdag var 12-18 timer i døgnet, det var heller ikke 4 timers dag for spillerne.
Bielsa avsluttet seminaret med rette en tusen takk for at han fikk komme til Norge for første gang. Av alle seminar han har vært innvitert til  i verden var dette det aller beste, organsiert, forberedt og lagt til rette.
Aldri hadde han hatt flere tilhørere  heller.

Tilpasse seg spill formasjoner og posisjoner

Dagens internasjonale spillere som ofte skifter klubber er vant til ulike spill formasjoner, også kunne bidra i flere roller. Da slipper man og vente i en måned som Solbakken som kun hadde spilt 4-3-3 i Bodø Glimt.
Flere som forlot Bodø-Glimt som 4-3-3 spillere har jo vendt hjem til Norge.

Men for de fleste av oss trenere gir valg av formasjoner en grunnmur som vi bygger opp vår egen idé, filosofi om hvordan laget skal spille, eller endres underveis under kampen. Men som tidligere nevnt tilpasset etter spillernes spissferdigheter.
Norsk fotball har vel mye å ta inn over seg både på landslag, toppfotballen, breddefotballen, på kvinne- og herresida. Det ser ut til at de beste klubbene som Bodø-Glimt og Molde, med flere er på vei til å tilpasse seg internasjonal fotball.
Det kan trygt fremheves utfra resultater i Europa i 2022 og 2023.

Årets kamp på Lerkendal

Den 30 okt 2022 spilte RBK og Rekdal i K-3-5-2 mot Glimt i K-4-3-3 hjemme på Lerkendal. Det ble en målfest av de store med over 21 275 tilskuere til stede som øynet en sølvplass til RBK, men det endte med bronse, men heldigvis Europaspill. Men for en angrepskamp og målkalas, ser vi gjerne mer av.
Vi legger til at vårkampen endte uavgjort 2-2 på Alfheim, også da spilte
RBK i K-3-5-2!

Hvorfor ikke overraske?

Rosenborg og Bodø Glimt møttes igjen til årets kamp nå søndag 17 september 2023, med 21 500 på tribunen. Men nå møtes  de med samme formasjon i K- 1-4-3-3 på Lerkendal som endte 1-1.
Men forventet målkalas fra 2022 ble ikke innfridd.

Burde en av dem overraske med å starte kampen, i K- 4-1-4-1, K- 4-2-1-3 eller K- 3-5-2
Kanskje er svaret, nei det kan vi ikke, vi har ikke spillere som kan spille annet enn 4-3-3?
Så slik ruller ballen videre uansett formasjon, heldigvis?

Her kan dere se høydepunkter fra målfesten på Lerkendal 2022
Trykk link VG sport:
https://www.vg.no/sport/i/JQbO46/rosenborg-snudde-ellevill-maalfest-mot-bodoe-glimt-ufattelig-deilig