NFF

Inspirerende dommerfagsamling på Ullevaal

Inspirerende dommerfagsamling på Ullevaal

Helgen 21. – 22. januar kunne NFF for første gang siden 2020 arrangere fysisk dommerfagsamling for ressurspersoner fra kretsene.

Rundt 110 Dommerkonsulenter, KA Dommerutvikling og ressurspersoner med rollene fysisk trener, fagansvarlig kvinnelige dommere, kretsansvarlig instruktør og dommerkomité-/dommerutvalgsleder fra kretsene.
– Veldig morsomt å møte i overkant av 100 ressurspersoner fra kretsene. For meg er det veldig motiverende å kunne samle denne gruppen som har enormt med fagkunnskap og engasjement, kunne Trond Ivar Døvle fortelle om sin første samling i NFF.

Samlingene i 2021 og 2022 ble arrangert digitalt, og derfor var det gledelig at man i 2023 endelig kunne samles og arrangere en stor samling igjen.

Døvle som startet høsten 2022 i stillingen Fagansvarlig Dommerutvikler i Seksjon Klubb og Aktivitet forteller blant annet om at et godt samarbeid med Dommerseksjonen, NFFs Dommerkomité og andre ressurspersoner har vært avgjørende for å kunne arrangere en samling som gir utbytte fra start til slutt.
– Helt grunnleggende går vårt arbeid ut på at vi skal legge til rette for at kretsene skal få det de trenger for å kunne gjøre en god jobb. Derfor skal vi legge til rette for deling av gode erfaringer, ideer og heve kompetansenivået vårt sammen. Vi skal ha en rød tråd, og vi ønsker å bli fem prosent bedre for hver sesong, fortsetter Døvle.

Blant de som stilte fra NFF var Jørn Thomas Smedsrud, Trond Ivar Døvle, Terje Hauge, Bjørn-Christian Roksvåg, Julie Rannem og Brage Nygård. Fra NFFs Dommerkomité bidro Vibeké Larsen, Malin Øiseth, Tone-Lise Berghøi og Jan Olav Knutsen. I tillegg var fysisk trener Gitte Madsen-Kaarød og ressurspersonene Bjørn-André Hansen og Svein Elvanes med.

– Utrolig inspirerende!

Under samlingen ble det lagt opp til felles seanser hvor alle var samlet, men det var også seanser gruppevis hvor ressurspersonene var samlet for seg. Blant de mange deltakerne var Eliteseriedommer Marius Lien som til daglig jobber som dommerkonsulent i NFF Telemark.
– Samlingen var utrolig inspirerende, og vi hadde mange fine og viktige diskusjoner på tvers av kretsene. Jeg sitter igjen med utrolig mye, og jeg tenker det er viktig at man får høre om hverandres suksesshistorier, at vi lærer av hverandre og spiller hverandre gode, forteller Lien som blant annet tar med seg viktigheten av å ha en dommeransvarlig i klubb tilbake til NFF Telemark

Man kunne merke under samlingen at dette var en stor gruppe med enorm kunnskap og et brennende engasjement for dommerne. Som Lien var inne på handler det om å spille hverandre gode, noe Trond Ivar Døvle var helt enig i
– Det var stort engasjement, mye humor og vi skal sørge for at dommeren har det minst like moro som vi har det. Vi er et lag, og sammen skal vi spille medspillerne våre gode.

Generalsekretæren kom innom

Generalsekretær Karl-Petter Løken var innom og holdt et foredrag om veien videre for NFF, og tok opp mange viktige temaer knyttet til dommerens rolle.
– Man blir ydmyk når man møter denne forsamlingen. Det er en meget kunnskapsrik, interessert og ikke minst nysgjerrig forsamling som legger ned utrolig mye innsats for våre dommere. Samtidig er det viktig for meg å understreke at dommerne er en utrolig viktig del av fotballfamilien, og som et velkjent gammelt ordtak sier “ingen dommer, ingen kamp”, forteller Løken før Døvle avslutningsvis supplerer

– Det er mange grunner til at det er viktig å rekruttere dommere og veiledere i norsk fotball. For det første så har vi et behov for flere dommere for å kunne avvikle alle kamper på en god måte. Flere dommere vil være med å bidra til at kretsenes hverdag blir enklere. Da vil man kunne fokusere mer på utviklingen av dommerne og ikke kun på administreringen. Dette vil igjen gi mange lagledere en stor fordel, for om vi har nok dommere, så vil de slippe å bruke enormt med tid på å skaffe en dommer til kamper de selv står med ansvaret for. I forhold til Fair play og trygge rammer spiller dommeren en viktig rolle, så totalt sett er hele fotballen absolutt tjent med økt rekruttering på dommer- og veiledersiden.